Malatya'da Çöpten Günlük 2.2 Megavat Elektrik Üretiliyor

Malatya'da Çöpten Günlük 2.2 Megavat Elektrik Üretiliyor

Malatya Büyükşehir Belediyesi Çöp Gaz Elektrik Üretim Santrali'nde günde 2.2 megavat elektrik üretildiği bildirildi.

Belediyeden yapılan yazılı açıklamada, 2014 yılı başlarında kurularak üretime başlanan santralde, günlük üretimin 2.2 megavata çıkarıldığı, bu miktarın 10 bin hanede yaşayan 50 bin kişinin elektrik ihtiyacına eşdeğer olduğu belirtildi.

Eski katı atık sahasının rehabilite edilmesi ve sahada oluşan metan gazından enerji elde edilmesi projesi kapsamında 2013 yılında çalışmalara başlayan Büyükşehir Belediyesinin, yap-işlet modeliyle belediye bütçesinden para harcamadan çöp gaz elektrik üretim santrali kurduğu hatırlatılan açıklamada, 2014 yılının ocak ayında tek bir motorla üretime başlayarak günde 1.2 megavat elektrik üretmeye başlandığı kaydedildi.

Metan gazının tahminlerin üzerinde çıkması üzerine daha sonra ikinci bir elektrik üretim motoru daha monte edilerek üretime geçirildiği belirtilen açıklamada, toplamda 2.4 megavatlık bir kapasiteye sahip olan motorlarda günlük 2.2 megavat elektrik elde edildiği ifade edildi. 

Burada üretilen elektriğin yanı sıra hava kirliliğine sebebiyet veren zararlı gazların emisyon miktarlarının da atmosferde bulunan oranların çok altında olduğu vurgulanan açıklamada, santralde üretilen elektriğin bölgede yetkili olan Fırat Elektrik Dağıtım AŞ'ye satıldığı bildirildi. 

Büyükşehir Belediyesinin kira ücretinin haricinde ciro üzerinden de kar payı aldığının belirtildiği açıklamada, çöp alanında üretilen elektriğin "yeşil enerji" olarak adlandırıldığı için normal elektrik fiyatından daha yüksek ücret alındığı kaydedildi. 

Çöp gaz elektrik üretim santralinin çevreci yönüyle de önem taşıdığına işaret edilen açıklamada, çöp alanında oluşan gazların atmosfere yayılması yerine, toplanıp çeşitli metotlarla kullanılabilir duruma getirilerek, depo gazının sera etkisine olan katkısı azaltılıp, ekonomik bir değer olarak kullanılmasının sağlandığı vurgulandı. 

Zararlı gazların doğaya salınmasını engelleyen proje kapsamında, vahşi sistemden düzenli depolama sistemine geçilmesi, çöp alanının çevre ve peyzaj düzenlemesinin de yapıldığı kaydedilen açıklamada, daha önce pis kokuların ve çirkin görüntülerin yer aldığı alanda, yapılan düzenlemeyle, çöp alanının piknik alanına dönüştürüldüğü belirtildi.

Belediyenin düzenlemelerin yanı sıra şimdi de sera kurmak için çalışmalara başladığı bildirilen açıklamada, elektrik üretim santralinde oluşan cep ısısının değerlendirilerek sera kurulması ve bu serada da organik tarım yapılması için fizibilite çalışmalarına başlandığı kaydedildi.

Çevreci ve yenilenebilir enerji üretiminde önemli mesafeler kateden Malatya Büyükşehir Belediyesinin, güneş ışığından elektrik üretimi için de çalışmalar yaptığı belirtilen açıklamada, MAŞTİ yanında kurulan trambüs bakım istasyonunun üzerindeki 3 bin metrekarelik güneş panellerinden elektrik enerjisi üretileceği bildirildi.

Açıklamada, inşaat çalışmalarının sürdüğü bakım istasyonu üzerine kurulacak güneş panellerinden de 0.5 megavat elektrik enerjisi üretilmesinin hedeflendiği vurgulandı.  

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.