Makedonya'da Osmanlı Tapuları Tercüme Ediliyor

Makedonya'da Osmanlı Tapuları Tercüme Ediliyor

TÜRKİYE Cumhuriyeti Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ile Makedonya Kadastro ve Gayrimenkul Ajansı arasında 2012 yılında imzalanan memorandum sonucu hediye edilen 2 milyona yakın Osmanlı tapu kopyalarından 2 bine yakını tercüme edildi.

Makedonya Kadastro ve Gayrimenkul Ajansı müdürü Slave Trpeski, yaptığı açıklamada iki kurum arasında yapılan anlaşma sonucu 2014 yılında verilen 2 milyon üzerinde tapunun olduğunu söyledi. Slave Trpeski, az sayıda yapılan tercümeler sonucu tapuların 1847-1920 yılları arasındaki döneme ait olduğunu ifade etti.

Slave Trpeski, Osmanlıca yazılan ve tercüme edilen 2 bine yakın tapuda toprak mülklerine ait bilgilerin olduğunu, aynı zamanda ev ve binaların sahipleri hakkında bilgiler yer aldığını açıkladı. Trpeski, özel sahiplerden başka hangi mülklerin sultana veya Avusturya-Macaristan ile Sırbistan vatandaşı olanlara kaydedildiği bilgilerinin belgelerde yer aldığını söyledi.

Kadastro ve Gayrimenkul Ajansı müdürü Trpeski, bu belgelerin Makedonya için tarihi önem taşıdığını ifade etti. Trpeski, devlet olarak, bu topraklarda mülkiyete ait belgelere sahip olunduğunu ve şimdiye kadar sahip olunan 1927-1928 dönemine ait belgelere 160 sene öncesine ait belgelerin eklenmesinin, Makedonya Cumhuriyeti devleti için büyük önem arz ettiğini söyledi.

Tapuların tercümesiyle var olan 3-4 kişiden 2 uzmanın meşgul olduğunu söyleyen Trpeski, yeni kadroların yetiştirilmesi için Makedonya hükümeti’nin İstanbul, Ankara veya Saraybosna’da Osmanlıca öğrenmek için eğitim almak isteyen öğrencilere burs temin ettiğini de ifade etti.

Makedonya Milli Tarih Kurumu müdürü Dragi Gyorgiev, Makedonya Cumhuriyeti'ne ait mülklerin alım satımları ve kime ait olduklarını gösteren 500’ün üzerinde tapu içeren defterin getirildiğini söyledi. Gyorgiev, okunan belgelerde aile tarihleri hakkında da bilgilerin var olduğunu, evlerin, hanların değirmenlerin kime ait olduğunu veya kime satıldığını görerek ailelerin geçmişlerine ait bilgilere sahip olabileceklerini de hatırlattı.

Dragi Gyorgiev, belgelerin toponimler açısından da çok önemli olduğunu, bugün varolmayan bazı yerleşim yerlerinin isimlerinin o belgelerde yazılı olduğunu vurguladı.

İki konuşmacı da, Türkiye Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Genel Müdürü Davut Güney ve tüm çalışanlara, ortak tarihimiz olan bu tapuları sunmalarında profesyonel çalışmalarından dolayı ve sundukları yardımlar için şükranlarını sundu.

Haberler 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum