Makedonya'da Osmanlı tapuları tercüme ediliyor

Makedonya'da Osmanlı tapuları tercüme ediliyor

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün, geçen yıl Makedonya Kadastro ve Gayrimenkul Ajansı'na hediye ettiği 1842-1912 dönemine ait 2 milyona yakın tapu senedi kopyasının tercümesi devam ediyor.

İki kurum arasında, 2012 yılında imzalanan anlaşmanın gereği olarak Makedonya'ya hediye edilen Osmanlı dönemine ait tapu senedi kopyaları, Makedonya için büyük önem ifade ediyor.

Makedonya Kadastro ve Gayrimenkul Ajansı Genel Müdürü Slavçe Trpeski, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iki ülke dışişleri bakanlıkları arasındaki işbirliği kapsamında Makedonya bölgesine ait bu tapu senedi kopyalarının, geçen yıl nisan ayında kurumlarına teslim edildiğini söyledi.

Osmanlıca Türkçesi'nin Makedonya'da çok az kişi tarafından bilinen bir dil olduğuna dikkati çeken Trpeski, tapuların tercümesinin hızlandırılması için Ankara veya İstanbul'da Osmanlıca eğitimi alacak Makedonyalı öğrencilere kurum olarak burs vereceklerini ifade etti.

Trpeski, söz konusu tapuların Makedonya için "müthiş bir tarihi kaynak" olduğunu vurguladı.

"Büyük bir tarihi kaynak"

Makedonya Milli Tarih Kurumu Başkanı Dragi Gyorgiev de tapuların büyük bir tarihi kaynak olduğuna dikkati çekerek, "Sayısı 2 milyonun üzerinde olan bu tapular sadece toprak hakkında bilgi vermiyor, aynı zamanda demografik tarih, onomastik, toponimler, bugün var olmayan birçok yer, bölge ve köy hakkında büyük bir kaynak" şeklinde konuştu.

Aynı zamanda Osmanlı tarihçisi olan Gyorgiyev, şu ana kadar yaklaşık 2 bin tapunun tercüme edildiğini belirterek, tercümelerin başında tapularda bahsi geçen yerleri bulma konusunda sorun yaşadıklarını ancak önümüzdeki sürecin daha hızlı ilerleyeceğini kaydetti.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.