Makedonya liderinden "sığınmacı" uyarısı

Makedonya liderinden "sığınmacı" uyarısı

Makedonya Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov, ikinci bir mülteci akınına karşı uyardı

Makedonya Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov, bu yaz ikinci bir sığınmacı akını yaşanacağını belirterek, "Sığınmacı akını, yola çıkmış durumda. Şu an Akdeniz'in merkez koridorunda hareket ediyor. Çoğu Libya ve Mısır'dan olmak üzere, Afrika kıtasından binlerce sığınmacı her gün İtalya'ya geçiyor." dedi.

İçişleri Bakanlığına yaptığı ziyaretin ardından gazetecilere açıklamada bulunan İvanov, 5 milyon sığınmacının söz konusu olduğu ikinci sığınmacı dalgasının Mısır'dan başladığını, halen Afrika Boynuzu ülkelerinde kontrol altında tutulan yaklaşık 20 milyon sığınmacı bulunduğunu söyledi.

İstihbarat aldıkları ikinci sığınmacı akımının, geçen yılki ilk sığınmacı akınından farklı olacağını belirten İvanov, "Bu akın, yola çıkmış durumda. Şu an Akdeniz'in merkez koridorunda hareket ediyor. Çoğu Libya ve Mısır'dan olmak üzere, Afrika kıtasından binlerce sığınmacı her gün İtalya'ya geçiyor." ifadelerini kullandı.

İvanov, Makedonya'nın sığınmacı krizi ile başarılı şekilde mücadele ettiğini ve diğer ülkelere de sığınmacı krizi ile nasıl mücadele edilmesi gerektiğini gösterdiğini anlattı.

YABANCI SAVAŞÇI MESELESİ

İvanov, 130 Makedonya vatandaşının Suriye ve Irak'taki savaşlarda yer aldığına işaret ederek, söz konusu ülkelerde savaşan 86 vatandaşın ise Makedonya'ya döndüğünü ve bu isimlerden bazılarının suçlarını itiraf ettiklerini kaydetti.

Bu kişilerin Makedonya için olduğu kadar, Avrupa için de tehdit oluşturduğuna dikkati çeken İvanov, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Avrupa kıtasını tehdit eden tehlikeler, sığınmacıların yanı sıra teröristlerin ve aşırıcıların da geçtiği bu güzergahtaki bir ülke olarak bizleri de tehdit ediyor. Bu, Avrupa kıtasında yaşayan hepimizin kaderidir. Hayatımız boyunca asla son bulmayacak sığınmacı akınlarına maruz kalacağız. Libya'da ve Orta Doğu'daki savaşlara katılanların oluşturduğu tehditlere maruz kalacağız. Onlar, yasa dışı yollarla geçişler yapmak için sığınmacı krizini kullanacaklar."

Makedonya İçişleri Bakanı Mitko Çavkov da sığınmacı krizinin risk ve tehditlerinin halen mevcut olduğunu ancak farklı şekle büründüğünü söyledi.

Suç şebekelerinin sığınmacı krizine farklı boyut ve çeşitli tehditler kazandırdığını savunan Çavkov, Makedonya'nın bu suç şebekeleriyle başarılı şekilde mücadele ettiğini sözlerine ekledi.

 

Dünya Bülteni

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.