Mahzun tarihi cami taşınmayı bekliyor

Mahzun tarihi cami taşınmayı bekliyor

Kenti taşkından korumak için çekilen setle, Tunca Nehri arasında kalan Kasımpaşa Camisi'nde, 1950'den beri taşkın riski nedeniyle ibadet yapılamıyor.

Tunca'nın zaman zaman hırçınlaştığı dönemlerde zarar verdiği ata yadigarı cami, kurtarılmayı bekliyor. Edirne Valisi Şahin, "500 yıllık eserin güzel bir yere nakledilerek işlevini sürdürmesini istiyoruz" dedi.
 
Kenti taşkından korumak için Tunca Nehri kenarına çekilen setin içinde kalan Kasımpaşa Camisi'nde, 1950'den bu yana ibadet yapılamıyor. Suladığı topraklar nedeniyle bir adı da "bereket" olan Tunca'nın zaman zaman hırçınlaştığı dönemlerde zarar verdiği ata yadigarı cami, kurtarılmayı bekliyor. Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, herhangi bir çözüm üretilmezse caminin 10 yıla kadar kısmen yıkılabileceğini söyledi. Yaptırdığı teknik çalışmada, caminin başka yere nakil sonucunun çıktığını belirten Şahin, şöyle konuştu: "Evliya Kasım Paşa Camisi ile hummalı bir şekilde ilgileniyorum ancak gücümün yettiği yere kadar gidebileceğim. Şu bir gerçek ki bu cami, bu haliyle bırakılırsa 10 sene sonra artık sadece yan duvarları kalır. Minaresi zaten tamamen yıkılmak üzere. O minare kubbenin üzerine düştüğünde, kubbe gittiğinde artık bu cami perişan olmuş duruma gelecektir. Nakil işlemi yapılmazsa 50 yıl sonra caminin sadece yarım metrelik temelinin kalacağı ifade edildi. Yeni bir bilim heyeti kurdurarak bu caminin nakli veya yerinde kalması şeklinde bir rapor hazırlamalarını, gerekçelerini isteyeceğim." Şahin, raporun gelecek ay tamamlanacağını ifade etti.
 
'CAMİ NAKLEDİLEREK İŞLEVİNİ SÜRDÜRMELİ'
 
500 yıllık eserin güzel bir yere nakledilerek işlevini sürdürmesini istediklerini aktaran Şahin, şunları kaydetti: "Cemaati olmayan camiler hep yıkılmaya yüz tutar. Hayatta hep böyle olmuştur. Camiler, cemaatle şereflenir. Camilerin ışığı cemaattir. Kaldı ki bu cami 63 yıldır cemaat kabul edemiyor. Edememesinde de haklılık var çünkü giriş yolları tren yoluyla şimdi hızlı tren yapılacak daha da kapatılacak. Tunca Nehri kıyısında 5-6 yılda bir 1,5 metre sular altında kalmakta. Yanındaki haziresinin de camiyle nakledilip hizmet vereceğine ve ismin ilelebet yaşayacağına inanıyorum."
 
NEHİRLE CAMİ ARASINA SET ÇEKİLEMİYOR
 
Vakıflar Edirne Bölge Müdürlüğünce, 2010'da caminin daha fazla harap duruma düşmemesi için iki yol önerilmiş ancak çözüme ulaşılamamıştı. Toprak setin, nehirle cami arasına gelecek şekilde cami çevresini sararak yeniden yapılandırılması önerisi, yeterli taban bulunamadığı için uygulanamadı. Taşınma önerisi ise Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunca uygun görülmedi.
 
CAMİ TAŞKIN RİSKİNE AÇIK
 
Kirişhane semtinde bulunan avlulu cami, II. Murat ve Fatih Sultan Mehmet'in vezirliğini yapmış "evliya" olarak da anılan Kasım Paşa tarafından 1478 yılında inşa ettirildi. Tek kubbeli, kare planlı ve tek minareli olarak yaptırılan cami, taşkından kenti korumak için çekilen setle Tunca Nehri arasında kaldı. Kasım Paşa'nın haziresininde bahçesinde bulunduğu cami, ibadete açılacağı günü bekliyor.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.