Madenlerde yaşam odaları zorunlu olacak

Madenlerde yaşam odaları zorunlu olacak

Uzun zamandır bekleyen taşeronlarla ilgili yasa, Soma faciasının ardından Meclis gündemine getirildi.

AKP Grup Başkan Vekili Nurettin Canikli, yeni yasal düzenlemeyle özelleştirilen madenlerde taşeron çalıştırılamayacağını söyledi.

Soma faciasının ardından hükümet, taşeronluk sistemi ve maden işçilerine yönelik kanun tasarısı hazırladı. Meclis’e sunulacağı açıklanan kanun tasarısı ile taşeron tanımı yeniden yapılacak, madencilikte taşeron olmayacak.

AK Parti Grup Başkan Vekili Nurettin Canikli’nin verdiği bilgiye göre Soma’da facianın yaşandığı madencilere maaş ve bir gün sigortalı çalışsalar bile ölüm aylığı bağlanabilecek, yakınlarına da iş imkânı sağlanacak. Rödovans sistemiyle özelleştirilen madenlerde taşeron çalıştırılamayacak. Madenlerde yer altında çalışma süresi 8 saatten 6 saate indirilecek, emeklilik yaşı 55’ten 50’ye düşürülecek. Soma’da kazanın meydana geldiği madende çalışanlara, maden kapalı olduğu sürece, biri İşsizlik Fonu diğeri de işletmeden olmak üzere çifte maaş verilecek, ölenlerin yakınlarına maaş bağlanacak ve istihdam imkânı verilecek. Yer altında çalışanlar bir gün dahi çalışmış olsa tazminat hakkı getirilecek. Madende ölenlere “sivil şehit” unvanı verilmeyecek ancak şehitlik hakları tanınacak.

“Bütün maden ocakları gözden geçiriliyor.” diyen Canikli, robot dahil tüm teknolojik gelişmelerin sisteme dahil edileceğini ve bunların kullanımının zorunlu olacağını vurgulayarak, tazminatların ödenmesinden devletin sorumlu olacağını söyledi. Canikli, “Alman teknolojisi başta olmak üzere, maliyeti ne olursa olsun yaşam odaları dahil teknoloji zorunlu hale getirilecek. Bu tüm madenler için yapılacak. Ocağın yeni güvenlik tedbirleri çerçevesinde kurallara uymadıkları tespit edildiği takdirde kapatılacak.” dedi.       

TAŞERON SİSTEMİ DEĞİŞECEK

Taşeron sistemi; kamuda yardımcı hizmetler ve teknoloji alanları dışında kaldırılacak. Bu alanlar dışında kamuda yerde taşeron çalıştırılmayacak. Kuruma göre, taşeron tanımı değişecek. Canikli, “Elimizde kamuda 100 bin taşeron çalıştırıldığına yönelik rakam var. Bu alanlarla ilgili taşeron sisteminde çalışanlar, yasa çıktıktan sonra devlete genel yöntemle sınava tabi tutarak alacak. Yasa çıktıktan sonra kamu kurumu kararı kendisi verecek, ihtiyaç olduğunu düşünüyorsa genel yöntemlerle eleman istihdamı sağlayacak. Bunlar otomatikman geçmeyecek.” dedi.

Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.