Madencilikte standartlar belirleniyor

Madencilikte standartlar belirleniyor

Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkanı Akbaş, madencilik alanında faaliyet gösteren STK'larla işbirliği gerçekleştiremediklerini belirterek, "Sivil toplum bulamazsak çalışma grupları kurarak standartları hazırlayacağız" dedi.

Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkanı Bayram Akbaş, madencilik alanında faaliyet gösteren sivil toplum örgütleriyle bugüne kadar işbirliği gerçekleştiremediklerini belirterek, "Bu alanla ilgili eğer sivil toplum bulamazsak, çalışma grupları kurarak standartları hazırlayacağız" dedi.
 
Akbaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tüm meslek standartlarını ilgili sektör kuruluşlarıyla hazırladıklarını ifade etti. Akbaş, "İlgilisi kimse, oranın odası, işçi, işveren sendikasıyla bir araya gelerek, onlar hazırlıyorlar. Biz süreci modere ediyoruz. Komiteler, hazırlanan taslakları inceleyip, doğruluyor, 'tamam' diyor. Son olarak, Yönetim Kurulu onaylayıp, Resmi Gazete'ye gidiyor" diye konuştu.
 
Mermercilik dışında madencilik alanında faaliyet gösteren sivil toplum örgütleriyle bugüne kadar işbirliği gerçekleştiremediklerini kaydeden Akbaş, bunun özel bir nedeninin bulunmadığını söyledi. Akbaş, bu kuruluşlara tek tek "buyurun gelin" demediklerini dile getirerek, genel bir çağrı yaptıklarını kaydetti. Akbaş, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
"Süreç içinde zaten yeterince işimiz var. Onlardan da talep gelmedi. Yaklaşık 1 yıl önce Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile sektöre ilişkin 'geri kalıyoruz, bize yönlendireceğiniz sivil toplum örgütleri veya sizlerle birlikte bu çalışmayı nasıl yapacağız' şeklinde toplantılarımız oldu. Gelinen noktada karar verdik, bu alanla ilgili eğer sivil toplum bulamazsak, çalışma grupları kurarak standartları hazırlayacağız. Sektör ilgi göstermezse, bu alanla ilgili alan uzmanları, çalışanları, teknik ekip biraraya gelir, bunun başkanı olur, onlar da bağımsız şekilde, standart taslaklarını hazırlarlar. Daha sonra ilgili tarafların görüşü alınır, sektör komitesinde incelenir. Bu yolu da takip edebiliriz ama o zaman sektörün kendisi hazırlamamış olur, genel prensibimizden kaçmış oluruz."
 
"Bu işin bilincinde olan işveren"
 
Akbaş, belgenin, kişinin ne yapıp, yapmadığını gösterdiğini belirterek, çalıştırılan elemanın kalitesi, neyi bilip bilmediğini bu belgenin gösterdiğini söyledi. Akbaş, bu belgeyi alabilmek için sadece kitaptan okuyarak değil, mutlaka bağımsız heyet önünde icra edilmesi gerektiğini kaydetti. Akbaş, bu işin bilincinde olan işverenlerin, belgeli kişi istihdam ettiğini dile getirdi.
 
Akbaş, belge için en fazla başvuruların, iş ve yaşam, danışmanlık, tekstil, turizm, inşaat alanlarında olduğunu bildirdi.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.