Madencilerin can güvenliği artacak

Madencilerin can güvenliği artacak

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) maden ocaklarında klasik ağaç tahkimat yerine hafifletilmiş çelik direkler kullanılarak madencilerin göçük gibi tehlikelerden daha fazla korunması, kömür üretiminin de artması hedefleniyor.

Madencilerin ölümlü ve yaralanmalı iş kazaları arasında ilk sırada yer alan göçüklerin önlenmesine yönelik TTK'da iş güvenliği ve işçi sağlığına yönelik önemli yatırımlar yapılıyor.

Taş kömürü üretiminin başladığı yıl kabul edilen 1848'den bugüne kadarki kazalarda 4 bini aşkın madencinin öldüğü havzada iş kazaların önlenmesine yönelik TTK uluslararası kurumlarla işbirliği anlaşmaları da imzalıyor.

Uluslararası Sosyal Güvenlik İşbirliği Madencilik Bölümü'yle 2011'de imzalanan "Madenlerin İşgüvenliğinin ve Ekonomisinin Geliştirilmesi" teknik işbirliği protokolüyle iş kazaları ve meslek hasatlıklarının azaltılması, üretim ve verimliliğin arttırılması hedeflerine ulaşılması öngörülüyor.

Güvenlik ve üretim artacak

TTK Genel Müdürü Burhan İnan, kömür ocaklarında daha güvenli yöntemler uygulanması, maden teknolojisi ve üretim yöntemlerin geliştirilmesi uygulamalarının da kurum genelinde yaygınlaştırılması için çalıştıklarını söyledi.

"Jack-pot" denilen uygulamayla hidrolik direk sistemine geçilmek istendiğini anlatan İnan, şunları kaydetti:

"Böylece her vardiyada kazı yapılabilecek. Sistem sayesinde yarı mekanize kazı yapabilmek madenciler için önemli ölçüde daha fazla güvenlik ve randıman artışı sağlayacaktır. Mevcut tahkimat sistemi 6-8 tonluk yükü karşılayabilirken 'jack-pot'lu sistemde direkler 30-40 ton tavan yüküne dayanabiliyor. Dolayısıyla iş güvenliği açısından emniyetli bir çalışma ortamı sağlamaktadır."

İnan, sistem sayesinde madencilerin performansının 4 kat daha artacağına işaret ederek, ranhdımanın yevmiyede 4,7 ton olacak şekilde optimize edilmesine yönelik tahkimat tasarımı yapıldığını vurguladı.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.