Madencilere uydu takibi

Madencilere uydu takibi

Soma’da yaşanan maden faciası, Türk madenciliğinde köklü değişiklikler yapılmasını gündeme getirdi.

 Madenlere yönelik çalışma mevzuatı baştan aşağıya değişecek. Madencilerin çalışma şartları en gelişmiş ülkeler seviyesine çekilecek. ILO kriterlerine uyum sağlamayan madenlerde çalışmalar askıya alınacak. Daha önce iş ve işçi güvenliği konusunda önemli kanunlara imza atan hükümet, yapacağı yeni düzenlemelerle madenlerde çalışan işçilerin can güvenliği konusunda sıkı tedbirlerin alınmasını zorunlu kılacak. Yeni düzenlemede yer altında çalışan işçilerin uydudan takibinin yanı sıra madenlerin risk denetiminin işverenden bağımsız iş sağlığı ve güvenliği uzmanlarınca yapılmasına kadar birçok yeniliğin yer alması bekleniyor.

KOMİSYON TÜM DETAYLARI ARAŞTIRACAK

Yeni Akit’e açıklamalarda bulunan AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Kaçar, Soma’daki maden faciasıyla ilgili Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasının son derece önemli bir adım olduğunu belirtti. Kaçar, bu komisyonunun hem Soma madeninde yaşananları ayrıntılı bir şekilde araştıracağını, hem de maden ocaklarındaki kazalara yönelik alınacak tedbirleri de ortaya koyacağını ifade etti. Madenlerde yaşam odaları, çalışma koşulları başta olmak üzere iş sağlığı ve güvenliğini, insanı yaşatmayı merkeze alan temel yaklaşımlar çerçevesinde bu problemi aşmış olan ülkelerin uyguladıkları mevzuatların benzerlerinin Türkiye’de de hayata geçirileceğini söyleyen Kaçar, madenlerin denetimi ile ilgili çok ciddi anlamda bir mekanizma kurulması gerektiğinin altını çizdi.

GEREKEN ADIMLAR ATILACAK

Maden kazalarının bir daha yaşanmaması için ileri düzeyde yasal mevzuatların yapılması konusunda gereken adımların atılacağını ifade eden Kaçar, denetim için de bağımsız bir mekanizmanın şart olduğuna dikkat çekti. Başta ILO sözleşmeleri olmak üzere madencilikte bu sorunları aşan ülkelerin mevzuatlarının da inceleneceğini söyleyen Kaçar, bunun ilk adımının Meclis Araştırma Komisyonu olduğunu kaydetti. Komisyonun çalışmaları tamamlayıp rapor sunacağını dile getiren Kaçar, bu rapor doğrultusunda ileri düzeyde bir mevzuatın yapılacağını dile getirdi.

MADEN İŞÇİLERİNE UYDUDAN TAKİP

Türkiye’nin imzalamadığı ILO sözleşmesinin yaşam odalarıyla değil, yerin altındaki işçilerin uydudan takibine yönelik olduğunu vurgulayan Kaçar, “Bu sözleşmeyle yeraltında çalışan işçilerin uydu üzerinden takibi zorunlu hale getiriliyor. Bu sözleşme imzalandıktan sonra hayata geçirilecek uygulama ile her bir çalışanın konumu çiple belirlenecek. Bu da kaza durumunda işçinin hangi noktada olduğunu belirleme açısından son derece önemli. Bu da en kısa zamanda, doğru bir şekilde müdahale edip yeraltında kalan çalışanı kurtarma açısından son derece önemli” diye konuştu.

DENETİM İŞVERENDEN BAĞIMSIZ HALE GETİRİLECEK

Türkiye’de işçi sağlığı ve güvenliği ile ilgili 2012 yılında İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Yasası’nın çıkarıldığını dile getiren Kaçar, “Bu yasa ile ilk defa risk değerlendirilmesi zorunlu hale getirildi. Soma’da yaşanan son olayla birlikte yasal düzenleme yapılmış olmasına rağmen denetimlerle ilgili problemler olduğu gözlendi. Mevcut yasa son derece önemli bir adım ama, denetimle ilgili yetki verdiğimiz iş sağlığı ve güvenliği uzmanlarının işverene bağlı olması, maaşını işverenden alıyor olması denetim mekanizmasının maalesef düzgün olarak işlemesine imkân vermediğini bu süreçte görmüş olduk. Bu denetim mekanizmalarının mutlaka işverenden bağımsız sistem dahilinde yapılması gerekiyor” diye konuştu.

Akit

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.