Madencilere hava yastıklı koruma

Madencilere hava yastıklı koruma

İlkokul müdürü Numan Çöloğlu, madenlerde oksijen ve karbonmonoksitin yayılmasını engelleyecek bir sistem geliştirdi.

Madenlere, belli aralıklarla yerleştirilecek hava yastıkları, sensörler vasıtasıyla tehlikeli gazı, yangını veya bir patlamayı algılayabilecek ve araçlardaki hava yastıkları gibi saniyeler içerisinde şişerek yangın olan ortamı izole edecek.
 
Çanakkale'de bir ilk okul öğretmeni, madenlerde oksijen ve karbonmonoksitin yayılmasını engelleyecek bir sistem geliştirdi. 'Numan Gaz Duvarı' adlı sistem, hava yastıkları ile yangın çıkan bölgeyi izole ederek madencilerin en kısa sürede dışarıya çıkmasına imkan tanıyor. Çanakkale'nin Gelibolu ilçesinde, Sütlüce Köyü İlkokulu Müdürü ve sınıf öğretmeni Numan Çöloğlu, Soma'da 301 madencinin ölümüyle sonuçlanan faciadan yola çıkarak yeni bir sistem geliştirdi. Madenlerde çok tartışılan yaşam odalarının Şili örneğinde olduğu gibi insanların aylarca mahsur kalmasına sebep olacağını düşünen Çöloğlu, bunun yerine çok daha düşük maliyetli 'hava yastığı' sistemini planladı. Madenin içerisine belirli aralıklarla yerleştirilen sistemde, sensörle harekete geçen hava yastıkları, yangın bölgesine oksijen girişini ve karbonmonoksit çıkışını engelliyor. Araçlardaki hava yastıkları gibi saniyeler içerisinde şişen sistemde bulunan kapılar sayesinde ise, yangın bölgesinde kalan madenciler rahatlıkla dışarı çıkabiliyor. Sistem, zehirli gazların yayılmasını engellediği için madencilerin tahliyesine de imkan sağlıyor.

SİSTEM YANGIN ALANINI İZOLE EDİYOR

Planlanan sistemin ateşe dayanıklı malzemeden yapılacak balon ve oksijen tüpü ile çalışacağını anlatan Çöloğlu, 'Madende bir patlama, yangın veya zehirli gaz salınımı sensörler aracılığıyla tespit edilerek sistemin devreye girmesi sağlanacak. Yangının en yakınındaki hava yastıkları iki taraflı açılarak ortama oksijen girişini kesecek. Bu esnada orada çalışan işçiler, şişen hava yastıklarından yakın olanının kapısından geçerek alandan ayrılacak. Yangın, sadece bu 20-50 metrelik alanda sıkışacak. Ortama oksijen girmediği için, yangın kendiliğinden sönecek veya ortamdan zehirli gaz yayılmadığı için müdahaleye imkan sağlayacak. Birden fazla noktada oluşabilecek sıkıntılarda, aralıklarla konulacak bu hava yastıkları madencilere geniş bir hayat mahalli sağlayacak' diye konuştu.

'MADDİ BEKLENTİM YOK'

Hazırladığı bu sistemle ilgili maddi beklentisi olmadığını söyleyen Numan Çöloğlu, 'Ben herhangi bir patent veya telif ücreti istemiyorum. Soma olayı beni çok etkiledi. Yapılacak bu sistemle madencilerimizin hayatı kurtulsun. Sisteme benim adımı verirler, yaşanabilecek bir olayda işe yarayacağı görüldükten sonra da, 'Allah razı olsun' derlerse o bana yeter. Eğer bu ürün dünyaya ihraç edilecek olursa ancak o zaman ben de bir pay almayı düşünebilirim' dedi.

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.