Madenci en az 2 bin TL alacak

Madenci en az 2 bin TL alacak

İşveren ve işçilerin mağduriyetini gidermek için Maden Yasası'nda revizyona gidiliyor. Maden işçisi en az 2 bin lira alacak, haftalık izni 2 güne çıkarılacak

Hükümet Soma faciasının ardından çıkardığı Maden Yasası'nda revizyona gidiyor. İşverene ağır yük getiren yasada taraflarla yeniden masaya oturan hükümet, işçi aleyhine olmayacak ancak işverenin de zarara uğramasını engelleyecek yeni formül buldu.
 
Önümüzdeki hafta Meclis'e sevkedilmesi beklenen yasa tasarında günlük 6 saat çalışma süresi 7.5 saate çıkarılıyor. İşçilerin burada mağdur olmaması için haftalık izin süreleri 1 günden 2'ye çıkarılacak.
 
AKSAKLIK YAŞANMIŞTI
 
Bir önemli değişiklik ise yeraltında çalışan işçilere verilecek maaşlarda yapılacak. Yasada yer alan "Yeraltında çalışan işçilerin alacakları maaş iki asgari ücretten az olmaz" düzenlemesinden vazgeçiliyor. Bu düzenleme, maden işçilerinin maaşlarının taban ücreti olarak algılanmıştı. Maden işçilerini en düşük maaşı 2 bin lira olacak. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun bu hafta içinde Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı'nda katıldığı bilgilendirme toplantısında bu konu gündeme gelmişti. Soma'da yaşanan maden faciasının ardından madencilere yönelik devrim niteliğinde kanunda bazı aksamalar ortaya çıkmıştı. İşverenler yapılan düzenlemede bazı maddelerin kendilerine ağır yük getirdiğini ve zarara uğradıklarını gerekçe göstererek birçok madenciyi işten çıkarmıştı. Hükümet madenlerin kazalara karşı son model teknolojik özelliklerde donatılması için çalışmalarını sürdürecek.
 
ÇALIŞMA SAATLERİ YENİDEN DÜZENLENİYOR
 
"Yeraltında çalışan işçiler, günde 6 saatten fazla çalışamaz" maddesi de revize edilecek. İşçilerin madene giriş ve çıkışı da dikkate alınarak çalışma saatleri 7.5 saate çıkarılacak. Bununla verimliliğin artırılması hedeflenirken, işçilerin mağdur olmaması amaçlanıyor.
 
 TEKNOLOJİYE TEŞVİK
 
Kazalara karşı son model teknolojik özelliklerde donatılması için madenlere teşvik verilmesi gündemde. Ayrıca işçi sağlığıyla ilgili önemli düzenlemeler de yapılacak. Temiz havanın girdiği, kirlinin tahliye edildiği iki ayrı havalandırma borusu zorunluluğu getirilecek. Hükümet bunu ise yönetmelikle yapacak.
 
Sabah 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.