Maden işçilerine ulaşma çalışmaları sürüyor

Maden işçilerine ulaşma çalışmaları sürüyor

Ermenek'teki kömür ocağında mahsur kalan işçilere ulaşılması amacıyla madendeki suyun 4'te 3'ünün çıkarıldığı, 618 kişilik ekibin çalışmaları aralıksız sürdürdüğü bildirildi.

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığından (AFAD) yapılan yazılı açıklamada, "Nefeslik bölgesi üst maden girişi, ikinci girişte"  çamur çekmek için gelen pompanın yerleştirilmesi için hazırlık yapıldığı", "desandre bölgesi alt maden girişinden, birinci girişten" ise 8 saatlik sürede 10,5 vagon hafriyat çıkarıldığı ve 5 vagon tahkimat malzemesi indirildiği belirtildi.
 
Tahkimat ve güçlendirme (tünel açma) çalışmasının devam ettiği vurgulanan açıklamada, şu bilgiler paylaşıldı:
 
"414'ü arama-kurtarma ve tahkimat işlerinde, 123’ü ise su boşaltma faaliyetlerinde görev alan 618 personel gece gündüz, Başbakanlık AFAD koordinasyonunda, çalışmayı sürdürüyor. Madende bulunan yaklaşık 12 bin tonluk suyun 4'te 3'ü çıkarıldı. 618 kişilik bir ekip ara vermeden büyük bir özveriyle mahsur madencilere ulaşmaya çalışıyor. Herhangi bir kazaya sebebiyet vermemek ve çalışma alanının güvenli bir hale dönüştürülmesi için su çekildikten sonra çamur ve moloz tahliye ediliyor; gerekli tahkimat çalışması yapılıyor. Alan temizlendikçe pompalar aşamalı bir şekilde daha aşağıya indiriliyor. Çalışmalar, alana kurulan seyyar aydınlatma cihazları ille geceleri de devam ediyor. Su ve hafriyat tahliyesi için çok sayıda motopomp, çamur pompası, jeneratör, hidrosap getirildi." 
 
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Karaman Valisi Murat Koca ile AFAD Başkanı Fuat Oktay'ın çalışmaları ilk günden beri yerinden koordine ettiği vurgulanarak, şunlar kaydedildi:
 
"Su ve hafriyat tahliyesi, tahkimat ve arama kurtarma çalışmaları 618 kişilik ekibin yanı sıra 2 uçak, 3 helikopter ve 128 araçla aralıksız devam ediyor. Çalışmalar sırasında kesintisiz iletişim sağlanabilmesi için 8 mobil baz istasyonu kuruldu. Arama kurtarma çalışmalarının yanı sıra, mahsur kalan madencilerin aileleri ile sahada görevli personelin dinlenmesi ve barınması için tesisler oluşturuldu. Medya çalışanları ve güvenlik güçleri için de özel alanlar kuruldu. AFAD ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın psikososyal destek ekipleri, kömür ocağında mahsur kalan madencilerin çocukları için çeşitli etkinlikler düzenliyor, ailelere destek oluyor. Çocuklar için bölgede bir oyun çadırı kuruldu. 6 gündür aralıksız görev yapan ekipler için, alana çok sayıda çadır, battaniye ve uyku tulumu, seyyar mutfak, mobil yatakhane, kumanya sevk ediliyor." 
 
Ekipler oksijen maskeleriyle çalışıyor
 
Ermenek’te maden ocağında mahsur kalan işçilere ulaşmak için yürütülen çalışmalarda 7'inci güne girdi.
 
AFAD koordinasyonunda yürütülen çalışmalarda, madenin içindeki suların tahliyesi için kullanılan hortumlar ocak dışına çıkarıldı. Ocak dibindeki sulu çamurun boşaltılması için ise çamur pompaları kullanılmaya başlandı.
 
Su ve çamurun çıkarıldığı alanda tahkimat çalışması da devam ediyor. Ocak yakınlarındaki marangoz atölyesi, 24 saat durmaksızın çalışıyor. Burada tomruklardan çıkarılan keresteler tahkimat işlemi için ocağa indiriliyor.
 
Arama kurtarma çalışmalarını yürüten Türkiye Taşkömürü Kurumunun (TTK) tahlisiye ekibi ocak içinde oksijen seviyesinin zaman zaman kritik seviyenin altına inmesi nedeniyle oksijen maskeleriyle çalışıyor.
 
Ocak çevresinde ise madenci ailelerinin bekleyişi devam ediyor. Fenalık geçiren bazı madenci yakınlarına ambulanslarla oluşturulan sağlık birimi ve psikososyal ekipler tarafından müdahale ediliyor. 
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.