Maden ihracatı hedefi aştı, 5 milyar dolarla rekora ulaştı

Maden ihracatı hedefi aştı, 5 milyar dolarla rekora ulaştı

Türk ekonomisinin lokomotif sektörlerinden madencilik sektörü, 2013 yılında ihracatını yüzde 20,67 oranında artırarak 5 milyar 43 milyon dolarlık rekor ihracata imza attı.

Dünya ekonomilerini etkisi altına alan tüm olumsuzluklara rağmen, madencilik sektörü 2013 yılı için belirlenen 4,5 milyar dolarlık hedefini aşarak, ihracatını en çok artıran üçüncü sektör oldu. 2014 yılına başarılı bir giriş yapan madencilik sektörünün en fazla ihracat yaptığı ilk beş ülke; Çin, ABD, Irak, Belçika ve İtalya olarak sıralandı.

Madencilik sektörü, 2013 yılında gerçekleştirdiği rekor ihracat ile Türkiye ekonomisinin büyümesine katkı sağlamaya devam etti. İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) verilerine göre; 2013 yılında Türkiye’nin maden ihracatı, değer bazında geçen yıla oranla yüzde 20,67 artışla 5 milyar 43 milyon dolar, miktar bazında ise yüzde 9,18 artışla 22 milyon 326 bin ton olarak gerçekleşti.

Türk madencilik sektörü yılın son ayında da ihracattaki artış trendini korudu. Aralık ayında 425 milyon 832 bin dolarlık ihracat yapan sektör, geçtiğimiz yılın aynı ayına göre ihracatını yüzde 7,20 oranında artırdı. Öte yandan Türkiye’nin çelik ihracatı 2013’te yüzde 7,3’lük düşüş ile 18,4 milyon ton oldu. Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci, mevcut koşulların sürmesiyle 2014 ihracat hedefinin 2013’e paralel 18,5 milyon ton olarak belirlendiğini açıkladı.

Sektör açısından 2013 yılının zorlu geçtiğini belirten Ekinci, “Özellikle küresel pazarlardaki finansal dalgalanmalar, AB’de yaşanan ekonomik krizin uzun süre çözümlenememesi, önemli pazarlarımızda yaşanan Arap Baharı, AB ve ABD’nin İran’a uyguladığı ambargo, son dönemlerde ülkemize yönelik haksız yere açılan anti-damping davaları ve korunma önlemi soruşturmalarının sektörümüze yansımaları olumsuzdu. Tüm bu gelişmelere rağmen 2013 yılı sonu için belirlediğimiz hedeflere ulaştık” dedi.

Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.