'Madde bağımlılığı suça sürüklüyor'

'Madde bağımlılığı suça sürüklüyor'

Yeşilay Genel Müdürü Yılmaz, "Bu alanda yayımlanan çalışmalara göre, 2010-2014 güvenlik birimlerine suça sürüklenme nedeni ile getirilen çocukların yüzde 39,1'i, bağımlılık yapan madde kullanmıştır." dedi.

Yeşilay Genel Müdürü Savaş Yılmaz, uyuşturucu madde kullanımının suça eğilimi artırdığını belirterek, "Bu alanda yayımlanan çalışmalara göre, güvenlik birimlerine suça sürüklenme nedeni ile getirilen çocukların yüzde 39,1'i, bağımlılık yapan madde kullanmıştır." dedi.

Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyada ve Türkiye'de uyuşturucu kullanımına ilişkin bilgi verdi.

Uyuşturucu kullanımı ve temininin engellenmesine yönelik birçok ülkede etkin mücadele verildiğini, Yeşilay'ın da bu konuda öncü olduğunu ifade eden Yılmaz, madde kullanım eğilimlerinin, bölgeden bölgeye ve ülkeden ülkeye değiştiğini söyledi.

Yılmaz, Birleşmiş Milletler Madde ve Suç Ofisi'nin (UNDCP) yayımladığı "Dünya Madde Kullanım Raporları"nda, dünya çapında toplam 180 milyon kişinin madde kullandığının belirtildiğini aktardı.

"BM'ye göre, dünya genelinde uyuşturucuya bağlı ölüm oranı 2014 yılında 207 bin olarak kaydedilmiştir." bilgisini veren Yılmaz, uyuşturucuya bağlı ölümler için tahmini rakamların Asya'da 85 bin 900, Amerika'da 52 bin 500, Afrika'da 39 bin 200 şeklinde olduğunun kabul edildiğini bildirdi.

Sentetik uyuşturucu kullanım oranlarındaki artışa da değinen Yılmaz, "Son yıllarda çok dikkat çeken bir konu olan sentetik uyuşturuculardan amfetamin türü uyarıcılardan 2014 yılında 170 tondan fazla ele geçirilmiştir. Yeni psikoaktif madde marketi her gün raporlanan yeni bir maddeyle genişlemektedir. 2015 verileri hala toplanmaktadır fakat bu zamana kadar gelen verilere göre 2014 yılında 66 yeni madde raporlanmışken, bu sayı 2015 yılı için şu anda 75'tir." diye konuştu.

Savaş Yılmaz, Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi (TUBİM) 2014 Uyuşturucu Raporu'na göre ise Türkiye'de, 18 yaş altı grupta madde kullanım sıklığının yüzde 1,5 ve toplamda yaşam boyu madde kullanım oranının tüm nüfusta yüzde 2,73 olarak ölçüldüğünü söyledi.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.