Macar-Sırp sınırı tel örgü duvarı yapımına başlandı

Macar-Sırp sınırı tel örgü duvarı yapımına başlandı

Sovyetler Birliği döneminde batı ile komünist devletleri siyasi anlamda birbirinden ayıran 'demir perde' kavramının en fazla anlam bulduğu ülke Macaristan'da, Sırbistan'dan gelen kaçak mültecileri engellemek için sınır duvarı yapımı başladı

Sırbistan üzerinden AB ülkesi Macaristan'a mültecilerin geçmesini engellemek için düşünülen 175 km uzunluğunda ve 4 metre yüksekliğindeki tel örgü duvar inşaatı için dün sabah buldozerlerle kazım işlemi başlatıldı.

Macar hükümeti tarafından yapılan açıklamaya göre, ilk aşamada 'örnek bölüm' olarak düşünülen 150 metre uzunluğunda sınır telörgüsü kurulacak.

Dün sabah başlatılan çalışmalarda buldozerlerin yanısıra, direk dikimi ve tel çekilmesi için kullanılan diğer ağır makinalar görüldü.

Macar resmi verilerine göre Sırbistan sınırı üzerinden hergün bin kadar mülteci Macaristan'a giriyordu. Bu yılın başından bu yana yaklaşık 80 bin kaçak mülteci sınırı geçmiş.


Macaristan'a geçen mültecilerin yüzde 80'i Suriye, Afganistan ve Irak gibi savaşların yaşandığı kriz bölgelerinden geliyorlar.

Bunlardan çoğu Macaristan'da iltica başvurusu yapmakla birlikte, başka AB ülkelerine gitmek üzere yollarına devam ediyorlar.

Daha çok AB ülkelerinden Almanya ya da İsveç'i tercih ediyorlar.

Sağcı ulusçu olarak bilinen Viktor Orban hükümeti, 4 metre yükseklikte ve 175 km uzunluktaki tel örgü duvarla Sırbistan'dan gelen mültecilerin yolunu kesmeyi amaçlıyor.

İnsan hakları savunucuları sınırdaki tel örgü duvarı projesini eleştirerek, bunu ülkede göçmenlere karşı hükümetin bir propaganda kampanyasından ibaret olarak görüyorlar.

Birçok AB ülkesi, AB Komisyonu tarafından önerilen mültecilerin kota sistemiyle dağıtılması teklifini kabul etmezken, Macaristan'ın sınır duvarı projesini eleştiriyor.

dunyabulteni

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.