Lügatimizdeki kelimeler azaldı dersem yeniler anlamayabilir

Lügatimizdeki kelimeler azaldı dersem yeniler anlamayabilir

TBMM Başkanı Kahraman: "Lügatimizdeki kelimeler azaldı. Lügat dersem yeniler anlamayabilir" diyerek konuya dikkat çekti. Edebiyatta zafiyete uğradık

TBMM Başkanı İsmail Kahraman, "Arapçaları, Farsçaları, İngilizceleri at. Hayır efendim. Kelimeler ülkelere benzer, fethederseniz sizindir. Kelimeleri azalttık. Edebiyatta zafiyete uğradık." dedi. 

TBMM Milli Saraylar tarafından düzenlenen "Sultan 2. Abdülhamid Han ve Dönemi Uluslararası Sempozyumu" kapsamında Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nun fuayesinde "Sultan 2. Abdülhamid Han ve Dönemi Fotoğraf Sergisi" açıldı.

Açılışta konuşan Kahraman, sempozyum içeriğinin çok güzel olduğunu dile getirerek, katkıda bulunanlara teşekkür etti.

Tarihi şahsiyetleri anmanın ve tanımanın önemine işaret eden Kahraman, tarihin bilinmemesi halinde bugünün tefsir edilemeyeceğini, yorumlanamayacağını ve geleceğin tahayyül edilemeyeceğini söyledi.

Türkiye'de bir müddet Osmanlı'ya ait itici, öteleyici bir fikir olduğunu anlatan Kahraman, "Zira sistem değişmişti. Bir hanedan ortadan kalkmıştı. Yeni bir devlet kurulmuştu. Ama cumhuriyet yerleşti. Şimdi tarihi, gerçeği de bilmek, anlamak bizim görevimiz. Kimse artık yeniden bir saltanata, bir padişahlığa dönemez. Böyle bir istek de olmaz. Böyle bir istek de yok. Niye, çünkü demokratik bir hukuk devleti Türkiye ve halkının reisini seçtiği bir cumhuriyet. Dolayısıyla 'Rejimde sıkıntı olur, terslik olur, eskiye bakmayalım' lafı, sözü veya düşüncesi tarih olmalıdır." diye konuştu.

TBMM Başkanı Kahraman, bilginin ve öğrenmenin sonunun ya da yaşının olmadığının altını çizerek, Sultan Abdülhamit Han döneminde kadına, kız çocuklarına, basına çok büyük önem verildiğini anlattı.

"Şimdi renkli bir cama takılıp kalıyoruz"
İsmail Kahraman, geçmişteki kültür-sanat hayatından söz ederek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Benim köyümde, camilerde, odada, hele de kışın, soba yanar. Namaz vaktini bekliyorsunuz. Muhammediye, Ahmediye, Hz. Ali'nin cenkleri, kesik baş, hikaye-i güvercin, hikayeler, destanlar vardı. Fevkalade bir fikir hayatı vardı. Güzel bir şeydi. Şairler, şiir, edebiyat vardı. Şimdi pek yok. Şimdi renkli bir cama takılıp kalıyoruz. Bir de kelimeleri azalttık. Lügatimizdeki kelimeler azaldı. Lügat dersem yeniler anlamayabilir. Sözlükteki kelimeler azaldı. Kelimeler azaldıkça meramını da anlatmazsın.

Kelimeler ülkelere benzer. Fethederseniz sizindir. Arapçaları, Farsçaları, İngilizceleri at. Hayır efendim. Kelimeler ülkelere benzer, fethederseniz sizindir. Kelimeleri azalttık. Edebiyatta zafiyete uğradık. Nerede şimdi aruz yazacak şairimiz, o kalıpları oturtacak? Biz araştıralım, mazimizi bilelim. İnsanlarımızı tanıyalım. Sultan Abdülhamid hakkında çıkacak kitabı da hepimiz edinelim." -AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.