Lübnanlı çiftçiler Suriye'deki iç savaştan şikayetçi oldu

Lübnanlı çiftçiler Suriye'deki iç savaştan şikayetçi oldu

Sınır bölgelerinin bombalanması üzerine hayatlarından endişe eden tarlalarına gidemeyen Lübnanlılar, ölüm tehlikesinin yanı sıra geçim sıkıntısı çekiyor.

Suriye'deki iç savaş, sınır bölgelerinde yaşayan Lübnanlı çiftçileri mağdur ediyor. Hudut bölgelerinin bombalanması dolayısıyla hayatlarından endişe ederek tarlalarına gidemeyen Lübnanlılar, ölüm tehlikesinin yanı sıra geçim sıkıntısı çektiklerini belirtiyor.
AA'ya konuşan Akkar'a bağlı Ed-Debbabiye beldesi muhtarı Nureddin Koca, Suriye rejiminin silahlı muhalifleri barındırdığı gerekçesiyle sınır bölgelerini bombalaması sebebiyle halkın evlerinden dışarı çıkamadığını vurgulayarak, "Tüm mal varlığımız tarım arazilerinden ibaret. 3 yıldır her gün çeşitli saldırılara maruz kalıyoruz. Çiftçilerimiz tarlalarına buğday ve benzeri ürünler ekti ama hasad mevsiminde bombardımandan endişe ettikleri için ürünlerini toplayamadılar" dedi.
Koca, "Devletin önünde iki seçenek var. Ya çiftçilerin zararını tazmin eder ya da topraklarımıza güvenle girmemizi sağlar. Yetkililere sesimizi duyurmaya çalıştık ama dikkate alan olmadı. Rızık kapımızın kapanmasının yanında bir de evlerimizde hapis kaldık. Dışarıda çıkmaktan endişe ediyoruz. Özellikle çocuklarımız bu durum nedeniyle korku içinde yaşıyor" diye konuştu.
Sınır bölgelerindeki güvenlik zaafiyetinin yanı sıra Lübnan istihbaratı tarafından Suriye'ye saldırmakla suçlandıklarını da dile getiren Koca, "En acı olanı bölge halkının 'Suriye'ye saldırı' suçlanmasıyla istihbarat tarafından soruşturma için çağrılması" ifadesini kullandı.
Lübnanlı çiftçilerden Hasan Hıdır, "Ben 40 yıldır çitfçilik yapıyorum ama şu an topraklarıma giremiyorum. Birkaç defa girmeye çalıştım ancak ateş açılınca geri dönmek zorunda kaldım. Lübnan yönetimi ve ordusu, sanki bu durum hiç onları ilgilendirmiyormuş gibi davranıyor" şeklinde konuştu.
 
Bir diğer çiftçi Bedir Koca, "Geçimimizi sağlamak amacıyla tarlalarımıza gittiğimizde üzerimize ateş açılıyor, devlete şikayet ettiğimizde ise sabretmemiz isteniyor" diyerek içinde bulundukları zor durumu anlattı.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.