Lübnan’daki Filistinliler zor günler yaşıyor

Lübnan’daki Filistinliler zor günler yaşıyor

Lübnan’daki Filistinliler zor günler yaşıyor

Lübnan’daki Filistin mülteci kampları ile ilgilenen Zekat ve Sadaka Derneği İdari Sorumlusu İbrahim Makdah, İsrail’in işgali yüzünden Lübnan’a sığınmak zorunda kalan 1,5 milyon Filistinli mültecinin zor günler yaşadığını söyleyerek, Türkiye’deki insani yardım derneklerinin kamplara yardım etmesini istedi.

Lübnan’daki Filistin mülteci kampları ile ilgilenen Zekat ve Sadaka Derneği İdari Sorumlusu İbrahim Makdah, Akit’e konuştu. 1948 yılında İsrail’in işgali sonucunda Filistin’den Lübnan’a sığınmacı olarak gittiğini ifade eden Makdah, bugün Lübnan’da 1,5 milyon Filistinli mülteci olduğunu söyledi. Lübnan’ın farklı illerinde 12 tane Filistin Mülteci Kampı olduğunu kaydeden Makdah, Zekat ve Sadaka Derneği olarak bu kamplarla ilgilendiklerini ve her türlü sorunlarını çözmeye çalıştıklarını belirtti.

FİLİSTİNLİLERE VATANDAŞLIK VERİLMİYOR

Lübnan’daki Filistinlilerin birçok sorunla karşılaştıklarını ifade eden İbrahim Makdah; “Lübnan’daki Filistinliler, Lübnan vatandaşı olamıyor. Kendilerine vatandaşlık verilmiyor. Ben Lübnan’dan İstanbul’a gelirken pasaportla değil, yolcu belgesi ile geldim. Filistinliler, Lübnan’da kendi kamplarının sınırları dahil hiçbir yerde mülk sahibi olamıyor” dedi. 

FİLİSTİNLİLER EN FAZLA ŞOFÖR VEYA GARSON OLABİLİR

Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu’nun (UNRWA) kamplarda ilköğretim ve lise eğitimi verdiğini kaydeden Makdah; “UNRWA’nın verdiği eğitim çok iyi değil. Çok kalabalık sınıflarda eğitim veriliyor. Üniversite okumak isteyen Filistinliler, kampların dışında okuyor ama doktor ve mühendis gibi işlerde çalışamıyor. Filistinlilerin bu işlere girmesi yasaktır. Kendileri özel muayene veya büro açtıklarında ise sosyal haklarından faydalanmadıkları için çok cüzi ücret alıyorlar. Filistinli bir kişi en fazla şoför veya garson olabilir” diye konuştu.

Akit 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.