LPG’de koku eksik çıkarsa lisans iptal edilmeyecek

LPG’de koku eksik çıkarsa lisans iptal edilmeyecek

Taslak, sektörle ilgili önemli değişiklikleri öngörüyor.

Patlayıcı bir ürün olan LPG’de sızıntı-kaçak gibi durumlarda fark edilmesini sağlayan kokunun eksik çıkması durumunda, ilgili şirkete para ve lisans iptali cezası uygulanıyor. Yeni yasa taslağa göre LPG’de ‘olmazsa olmaz’ olan koku, lisans iptali için gerekçe olmaktan çıkarılıyor. Buna göre, koku eksik çıkarsa şirketlerin lisansı iptal yerine para cezası kesilecek. Taslak, LPG şirketlerine kesilen cezalara da af öngörüyor.

LPG (likit petrol gazı) sektörüne yönelik büyük af geliyor. Af, Bakanlar Kurulu’nda gündeme gelen LPG Piyasası Yasası’nda değişiklik öngören tasarı taslağıyla gündeme geldi. Sektörü yeniden yapılandıran taslak, son dönemde LPG şirketlerine kesilen 120 milyon TL’lik cezaların affedilmesini öngörüyor. Taslakta öngörülen bir diğer değişiklik ise ‘kokuyla’ ilgili. Parlayıcı ve patlayıcı bir ürün olan LPG’de ‘olmazsa olmaz’ olan koku, lisans iptali için gerekçe olmaktan çıkarılıyor. Mevcut yasa kapsamında dağıtım ve bayilere kesilen ceza tutarları da 5’te 1’e varan oranlarda azaltılıyor. Zaman Enerji Bakanlığı (Petrol İşleri Genel Müdürlüğü) tarafından hazırlanan ve hafta başında Bakanlar Kurulu’nda ‘görüşe’ açılan LPG Piyasası Yasası’nın bazı maddelerinde değişiklik öngören yeni yasa tasarı taslağına ulaştı. Taslak, sektörle ilgili önemli değişiklikleri öngörüyor. Buna göre, petrokimya tesislerinde kullanılmak üzere hammadde olarak LPG ithalatı imkanı sağlanıyor.

    Enerji yönetimi, petrokimya sektöründe işlenen LPG’den plastik, elyaf, boya ve sentetik kauçuk hammaddesi gibi katma değeri yüksek petrokimyasal ürünler elde edildiğini belirtti. Mevcut yasada LPG’nin akaryakıt olarak kabul edildiğini ve yalnızca rafinerici ve dağıtıcı lisansı sahiplerine ithalat izni verildiğini kaydeden aynı kaynaklar, bunun petrokimya sektöründe hammadde olarak kullanılan LPG’nin tedarikine ve maliyetine olumsuz etkide bulunduğunu söyledi. Kaynaklar, bu değişiklikle PETKİM ve Bayegan Kimya’nın da LPG ithalatı yapabileceğini söyledi.  LPG’de, uyarıcı etkisi nedeniyle ‘olmazsa olmaz’ olarak kabul edilen koku, dağıtım ya da depo lisansının iptali için gerekçe olmaktan çıkarılıyor. EPDK, koku koşulunu yerine getirmeyen ürün için ilgili dağıtım şirketine ‘daraltılmış’ ceza uygulayacak. Şirkete, idari para cezası kesilecek. EPDK’nın, sektörde 2012 yılında yaptığı denetimler kapsamında koku koşulunu yerine getirmeyen bu çerçevede ‘teknik kriterlere aykırılıktan’ aralarında dünya enerji devlerinin de bulunduğu LPG’de faaliyet gösteren bazı şirketlerin dağıtım lisansı, bazılarının da depo lisansı iptal edilmişti.

CEZALARA AF GELİYOR

EPDK’nın, teknik kriterlere aykırı ürün bulundurdukları gerekçesiyle kestiği son cezalar, (kesinleşmiş mahkeme kararı dışında) affedilecek. EPDK, LPG dağıtım şirketlerine binlerce TL ceza kesti. Ceza kapsamında dağıtım şirketlerinin ‘teknik kriterlere aykırı’ olduğu saptanan 120 milyon TL’lik ürününün de müsadere edilmesi karara bağlandı. Söz konusu ürün satıldığı için şirketlerden bu tutar nakit olarak tahsil edilecek. EPDK, tahsilatın yapılabilmesi için çok kısa süre önce yargıya başvurdu. Müsadere, mahkeme kararıyla yapılacak. LPG istasyonunda kaçak düzenek bulunması durumunda ilgili bayinin sözleşme yaptığı dağıtım şirketine, mevcut LPG Piyasası Yasası’nda öngörülen cezanın dörtte biri para cezası uygulanacak. Bayilere verilen para cezaları da mevcut yasada öngörülenin 5’te biri oranında azaltılıyor. Enerji Yönetimi kaynakları, petrol ve LPG’de faaliyet gösteren sektör oyuncularının benzer piyasa faaliyetleri yürüttüğünü belirterek, Petrol Piyasası Yasası’nda akaryakıt bayileri için verilecek cezalarda dağıtıcılara uygulanan cezalara göre 5’te 1 oranında indirim yapıldığını kaydetti. LPG otogaz bayileri için herhangi bir indirimin yapılmadığı, bayilerin bağlı oldukları dağıtıcılarla aynı tutarda cezayı ödemek zorunda kaldıklarını anlatan kaynaklar, bu düzenlemeyle LPG oto gaz bayilerinin ödeyecekleri idari para cezasının daha makul bir seviyeye çekildiğini, her iki sektördeki bayiler için uygulanacak cezalarda paralellik sağlandığını söyledi.

Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.