Louvre Müzesi 3. Ahmet dönemi ahidnamelerini satın aldı

Louvre Müzesi 3. Ahmet dönemi ahidnamelerini satın aldı

Fransa'nın başkenti Paris'te, Osmanlı Padişahı 3. Ahmet dönemine ait 'Ahidnameler' açık artırmayla satıldı.

1708 ve 1718'de Ragues Cumhuriyeti'ne verilen kapitülasyonları yenilemek için yazıldığı belirtilen ahidnameler, Louvre Müzesi tarafından satın alındı. 2011'de de Sultan 1. Ahmet'e ait eserleri de koleksiyonuna ekleyen müze, ahidnamelere toplam 108 bin Eruo ücret ödedi.

TÜRKİYE'NİN İADESİNİ İSTEDİĞİ İZNİK ÇİNİLERİNE TALİP ÇIKMADI

Dünyaca ünlü çanta markası Hermes'in sahiplerinden Xavier Guerrand Hermes'e ait olduğu belirtilen koleksiyonda yer alan diğer bir parça ise İznik çinisi. 17. yüzyıla ait olduğu belirtilen 25 santimetre boyutundaki çini 5 bin Euro fiyatla satışa sunuldu. Osmanlı sanatının örneklerini teşkil eden İznik çinisine talip ise çıkmadı. Daha önce de Fransız Louvre Müzesi'nde sergilenen İznik çinileri için Kültür Bakanlığı devreye girmiş, çinilerin Türkiye'ye iadesini istemişti. Eserlerin iadesini reddeden müze ise çinilerin kanuni yollarla satın alındığını iddia etmişti.

Hermes'e ait koleksiyonda Osmanlı eserlerinin yanı sıra doğru ve İslam sanatına ait eserler de satışa sunuldu. El yazması Kuran-ı Kerim'lerin de yoğun ilgi gördüğü müzayede de Memlük dönemine ait Kur'an cüzü 103 bin 408 Euro'ya alıcı buldu. Osmanlı dönemine ait Kuran-ı Kerim'de 5 BİN 200 Euro'ya el değiştirdi. Peygamber Efendimiz'in (s.a.s) Mirac'a çıkışını tasvir eden 16. yüzyıla ait Fars minyatürü de 18 bin 200 Euro'ya satıldı.

Müzayede sorumlusu François Tajan, Xavier Guerrand-Hermes'in neden koleksiyonunu dağıtmak istediğini de açıklık getirerek, "Eserler başka insanların bakışları altında varlığını sürdürmeli. Amaç yeni koleksiyonların başlaması." dedi.

Açık artırmada, 226 doğu ve İslam sanatı eserinin satıldığı belirtirken elde edilen toplam gelirin de 1 milyon 303 bin 500 Euro olduğu kaydedildi.

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.