Londra'da İslam ile faşizm karşıtlarından eş zamanlı gösteri

Londra'da İslam ile faşizm karşıtlarından eş zamanlı gösteri

İngiltere'de aşırı sağcı İngiliz Savunma Ligi (English Defence League-EDL) ile Faşizme Karşı Birleş (UAF) adlı faşizm karşıtı grup, başkent Londra'da eş zamanlı gösteri gerçekleştirdi.

İngiltere'de Müslümanlara ve Müslümanlığın yayılmasına karşı çıkan EDL'nin gösterisinde, yaklaşık 50 EDL destekçisi Başbakanlık binası önünde toplandı. İngiliz polisinin yoğun güvenlik önlemleri aldığı gösteride, katılımcıların sayısının beklenenin altında olması dikkati çekti.

Ülkede son aylarda yaşanan terör saldırıyla ilgili Müslüman toplumunu suçlayan göstericiler eylemde, İngiltere bayrağını andıran beyaz üzerine kırmızı haç bulunan EDL bayrakları taşıyarak "Daha fazla camiye ve teröre hayır" gibi sloganlar attı.

Bu arada UAF grubu da aynı yerde eş zamanlı gösteri düzenledi.

EDL'nin gösterisini protesto eden yaklaşık 150 ırkçı ve faşizm karşıtı gösterici de "Nazi pislikleri sokaklarımızdan defolun" ve "Teröristsiniz" gibi sloganlar atarken, ellerinde de üzerinde "EDL'yi ezin, bitirin" ve "Nazilere hayır" yazılı pankartlar tuttu.

Arbede yaşandı

İki grup arasında yaşanan sözlü sataşmaların ardından grupların çatışmasını engellemeye çalışan İngiliz polisi ile bazı göstericiler arasında arbede çıktı. Polis her iki gruptan bazı göstericileri gözaltına aldı.
Hükümet karşıtı protesto

Öte yandan sosyal medya platformları üzerinden organize edilen gösteri kapsamında her yaş grubundan çok sayıda kişide İngiliz Parlamento binası önünde bulunan Parlamento Meydanı'nda toplandı.

Buradan, meydanın 400 metre ilerisindeki Başbakanlık binasına doğru yürüyen katılımcılar arasındaki özellikle çok sayıda kadının kırmızı renkte giyinmeyi tercih etmesi dikkati çekti.

Söz konusu kadın eylemciler gösteride, DUP'un aşırı sağcı politikalarının kadın ve eşcinsellerin haklarını kısıtladığını savunarak, özellikle DUP'un kürtaj gibi kadın haklarına yönelik muhafazakar tutumunu eleştirdi. İngiltere Başbakanı Theresa May'in de kadın olduğunu hatırlatan grup, May liderliğindeki Muhafazakar Parti'ye azınlık hükümeti çerçevesinde DUP ile anlaşmaya oturmaması çağrısında bulundu.

Gösteriye destek verenler arasında, kentin batısındaki 24 katlı Grenfell Tower apartmanında geçen hafta çıkan yangına tepki gösteren kişiler de yer aldı.AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.