Liselilerin yüzde 30’u sigara, yüzde 10’u uyuşturucu kullanıyor

Liselilerin yüzde 30’u sigara, yüzde 10’u uyuşturucu kullanıyor

Türkiye Yeşilay Cemiyeti Başkanı Prof. Dr. İhsan Karaman, resmi araştırmalara göre 14 – 19 yaş arasındaki gençlerin yüzde 30’unun sigara, yüzde 20’sinin alkol ve resmi olmayan ancak gerçek verilere göre yüzde 10 oranında uyuşturucu kullanıldığını söyledi.

Halil Özcan'ın haberi:

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, bağımlılıkla ilgili yapılacak çalışmada anaokulu, ilkokul, ortaokul, lise öğrencilerini eğiteceklerini söyledi.

Türkiye Yeşilay Cemiyeti ve Milli Eğitim Bakanlığı, “Türkiye bağımlılıkla mücadele eğitim programı (TBM)” projesiyle okullarda ve ulusal düzeyde bilinç oluşturulması amacıyla işbirliğine yaptı. İşbirliği protokolü, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ile Türkiye Yeşilay Cemiyeti Başkanı İhsan Karaman imzaladı. Pilot uygulama önce İstanbul’da yapılacak.

Türkiye Yeşilay Cemiyeti Başkanı Prof. Dr. İhsan Karaman, bağımlılığın bireysel ve toplumsal sağlık açısından asrın problemi olduğunu söyledi. Bağımlılığın özellikle gençler ve gelecek nesilleri tehdit ettiğini ifade eden Karaman, “Özellikle arkasında çok güçlü bir endüstrinin var olduğu bu küresel problem, gerek dünyada gerek ülkemizde çocuklar ve gençler başta olmak üzere gelecek nesillerimiz için çok önemli bir tehdit unsuru olmakta. Bu anlamda bizi ilgilendiren kendi ülkemizdeki felaketin boyutu. Her ne kadar dünyanın batısındaki birçok ülkeyle karşılaştırıldığında rakamlar düşük olsa da, hepimizin gözünü açacak, özellikle eğitimcileri, ebeveynleri uyaracak derecede ciddi bir tehdidin varlığı gözler önünde.” diye konuştu.

Resmi kurumlardan Türkiye Uyuşturucu Bağımlılığıyla Mücadele ve İzleme Birimi’nin (TUBİB) 2011’de 25 ilde yüz yüze görüşmeyle yaptığı çalışmanın sonuçlarını aktaran Karaman, şöyle devam etti: “Ülkemizde 14-19 yaş arasındaki gençlerin yüzde 30’u sigara, yüzde 20’sinin de alkol kullandığı ortaya konmuş durumda. Bu resmi rakamlar uyuşturucu yani yasa dışı madde kullanımının yüzde 1.5 olduğunu söylese de biz sahada çalışan daha gizli (kayıt dışı) bilgilere sahip olan araştırmacılardan öğrendiğimiz kadarıyla ne yazık ki gençler arasında hele bazı bölge ve şehirlerde yüzde 10’lara varan bir madde bağımlılığı olduğunu da görüyoruz. İstanbul’da liseler arasında 2012 yılında yapılan başka bir bilimsel araştırmada da, 2006’da yüzde 37 olan sigara tüketiminin yüzde 24.2’ye indiği, buna nazaran yüzde 34.2 alkol tüketimi olduğu ortaya çıktı. Özellikle gençler için eğitim, farkındalık, bilgi ve bilinçlendirme çalışması olmadığı takdirde geleceğimizin tehdit altında olduğunu gösteriyor.”

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Milli Eğitim Bakanlığı ile Türkiye Yeşilay Cemiyeti’yle yapılan bu protokolün amacının zararlı maddelerin tüketimini en aza indirmek olduğunu ifade etti. Avcı, “Sağlıklı bir nesil ve toplum oluşmasına zemin hazırlamak, kötü alışkanlıklarla mücadele etmek ve işbirliği yaparak bağımlılıkla mücadele eğitimlerinin verilmesini sağlamaktır. Protokol imzasıyla uygulanmaya başlayacak olan proje, ülkemizin sosyolojik yapısı, ihtiyaçları, mevcut eğitim sistemimiz göz önüne alınarak kurgulanmış ve bağımlılıklarla mücadele de etkin bir eylem planı olarak yapılandırılmıştır.” dedi.

Bu kapsamda yaygın eğitim faaliyetlerinin yanı sıra, okullarda rehberlik dersleri yoluyla sınıf öğretmenlerine konuyla ilgili içerik sağlanacağını belirten Avcı, şöyle devam etti: “Bu içeriklerin hedef guruplara aktarılmasına yönelik bir eğitim planı uygulanacak. Proje kapsamındaki hedef guruplarımız anaokulu, ilkokul, ortaokul ve lise öğrencileri. Velilerimiz, okul ve kurumlarda görev yapan çalışanlarla yaygın eğitim kurumlarındaki çalışanlar, öğrenci ve kursiyerlerimiz. Bu protokol faaliyetleri kapsamında eğitimin pilot uygulaması önce İstanbul’da yapılacak ve alınan verilere göre, çalışmalar ülke genelinde yaygınlaştırılacak.”

İki kurum arasında yapılan protokolden sonra imzalar atıldı.

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.