Liselerde sigara kullanımı yüzde 45, alkol kullanımı yüzde 30

Liselerde sigara kullanımı yüzde 45, alkol kullanımı yüzde 30

Yeşilay Cemiyeti Genel Başkanı Prof. Dr. M. İhsan Karaman, ''Liselerde yüzde 45 oranında sigara içişi, yüzde 30 civarında alkol kullanımı ve yüzde 9 civarında madde ve uyuşturucu kullanımı görülmekte.'' dedi.

Türkiye’de sigara, alkol ve madde kullanımı hakkında Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) açıklamalarda bulunan Karaman, 1-7 Mart tarihi ‘Yeşilay Haftası’ dolayısıyla sigara, alkol ve madde kullanımının Türkiye'nin şuan hangi noktada olduğu bilgisini verdi. Karaman, Türkiye’de tedbirler alındığında sigara kullanımda son 5-6 yılda genel kullanımda düşüş göründüğünü açıkladı. Sigara kullanım yaşının giderek aşağılara düşmesine dikkat çeken Karaman, ''Lise öğrencileri önemli bir yaş grubudur. Bu yaş grubunda tehlikeli oranda artışlar saptanması açısından önemli bir halk sağlığı sorunu olmaya devam ediyor.'' ifadelerini kullandı.

    Ellerinde geçen yıl İstanbul’da liseler arasında yapılan bir araştırmanın verilerini aktaran Karaman, ''Liselerde yüzde 45 oranında sigara içişi, yüzde 30 civarında alkol kullanımı ve yüzde 9 civarında madde ve uyuşturucu kullanımı görülmekte.'' şeklinde konuştu.

    "ALKOL VE MADDE KULLANIMI TOPLUM VE SOSYAL HAYATI ETKİLİYOR"

    Yeşilay Cemiyeti Genel Başkanı, ''Bir lise gencinin alkol yada uyuşturucu kullanması tehlike işareti. Bu tamamen önemli bir hak konusu olarak her üç bağımlılık türü de insan vücudunda bütün organ ve sistemlerde çok ciddi hasarlar oluşturan tehlikeli zehirler. Bu tür bağımlılıklar alkol ve madde bağımlılığı toplumsal, sosyal, maddi hatta manevi sorunları beraberinde getiriyor. Kadına şiddet, trafik kazalarına, kavgalara da kadar alkollü iken bu tür sonuçlara madde alınca karışıyor.'' ifadelerini kullandı.

    Karaman, bütün bu sebeplere bağlı olarak, Türkiye çapında yapılan farkındalık çalışması özellikle hedef kitle olan gençlerin dikkatini çekmek için bağımlılığın tehlikeli bir unsur olduğunu ve küçümsenmeyecek boyutlarda olduğunu vurguladı. Karaman, ''Her 10 lise öğrencisinden 1’i madde denemiş. Az da olsa madde kullanmış. Bu çok büyük bir tehdit. Eğer uyanık olmalı, gerekli tedbirleri almalıyız. Devlet mevzuatıyla yapmaya çalışıyor, ama toplum, ebeveynler, medya, bir birey olarak bize düşen görev etrafımızı uyarmaktır.'' dedi.

    "SİGARA KULLANIM YAŞI DÜŞTÜ"

    Karaman, sigara, alkol ve madde kullanım yaşı bölgeden bölgeye sosyal, çevre şartlarına göre değiştiğine dikkat çekerek ''Bilimsel çalışmalara göre; sigara kullanım yaşı 9, alkol kullanım yaşı 10, uyuşturucu kullanım yaşı 12. Bunlar temsili rakamlar ama bize fikir vermiş oluyor. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2010 da yaptığı çalışmaya göre 10 ile 14 yaş arası grupta, yüzde 7 oranında alkolü çıktı. Son derece düşük yaş. 2008-2012 yılları arasında genel kullanım oranı yüzde 32’den yüzde 27 düştü. Fakat aynı dönemde sigara kullanım yaşı da daha aşağı düştü. Genel kullanım azalıyor, fakat kullanım yaşı düşüyor bu da önemli bir tehlike." bilgisini aktardı.

    "HER GÜN BÜYÜK UÇAK DOLUSU İNSAN ÖLÜYOR"

    Karaman, ''Dünyada her yıl sigara ve sigaraya bağlı zararlardan olayı 6 milyon insan ölüyor. Alkol kullanımından dolayı 2 milyon 500 bin kişi ölüyor. Türkiye’de sigaradan yılda 120 insan ölmekte. Her gün 300 kişi ediyor. Sigara kullanımı sebebiyle Türkiye’de her gün büyük bir uçak düşüp içindeki bütün yolcular ölüyor.'' diye konuştu.

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.