Lise Öğrencileri, Anızdan Yanmaz Yalıtım Malzemesi Üretti

Lise Öğrencileri, Anızdan Yanmaz Yalıtım Malzemesi Üretti

Türkiye'nin ''tahıl ambarı" olarak gösterilen Konya'da iki lise öğrencisi, atık olan sap ve anızları çeşitli kimyasal maddeler kullanarak kalıp ve yanmaz hale getirerek konutlarda yalıtım malzemesi olarak kullanılması içeren TÜBİTAK projesi geliştirdi

Proje, TÜBİTAK Ortaöğretim Öğrencileri Proje Yarışması'nda Isparta bölgesinden başvuran 543 proje arasından elemeleri geçerek 90 proje arasına kalmayı başardı.

Murat Yolcu - Türkiye'nin "tahıl ambarı" olarak gösterilen Konya'da iki lise öğrencisi, anızları çeşitli kimyasal maddeler kullanarak yalıtım malzemesi geliştirdi.

Konya Adil Karaağaç Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi 10'uncu sınıf öğrencileri Tanıl Özkürkçüler ve Hidayet Talha Keleş,  Konya bölgesinde yoğun miktarda sap ve anızın yakıldığını görmeleri üzerine bunların yakılarak doğaya zarar vermelerini engellemek için proje geliştirmeye karar verdi.

Bir süre araştırma yapan öğrenciler, çeşitli kimyasal maddelerle kalıp haline getirdikleri anızlarda söz konusu kimyasalların yanmama özelliğini kazandığını fark etti. Anızın yalıtım malzemesi olarak kullanılması için çeşitli deneyler yapan öğrenciler, bir ateşin üzerine koydukları saç metalin üstüne kalıp halindeki anızı ve tereyağı koydu.

Isıya rağmen tereyağın yapısında bir değişiklik görmeyen öğrenciler, söz konusu çalışmayı, "Atıl Olan Sap ve Anızların Yanmaz Yalıtım Olarak Konutlarında Değerlendirilmesi" projesi haline getirerek Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu'na (TÜBİTAK) gönderdi.

Yapılan değerlendirmede proje, TÜBİTAK Ortaöğretim Öğrencileri Proje Yarışması'nda Konya, Denizli, Antalya, Isparta ve Burdur illerini kapsayan Isparta bölgesinden başvuran 543 proje arasından elemeleri geçerek 90 proje arasına kaldı.

Üretilen malzemenin metrekaresi 5 lira

Özkürkçüler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, enerji tasarrufunun çok önemli olduğunu, 2013 yılında Türkiye'nin enerjiye 54 milyar dolar bütçe ayırdığını söyledi.

Türkiye'de enerjinin yüzde 34'ünün konutlarda, yüzde 85'inin ısıtmada kullanıldığını, bunun da yalıtımın ne kadar önemli olduğunu gösterdiğini dile getiren Özkürkçüler, tarlalarda atıl olan domates, biber, patlıcan, buğday, arpa, çeltik gibi maddelerin gövdelerinin yalıtım malzemesi olarak kullanılmasını amaçlayan çalışma yapmaya karar verdiklerini anlattı.

Bunları saman haline getirdiklerini ifade eden Özkürkçüler, "Daha sonra 2 ayrı  kimyasal maddeden geçirdik. Kimyasal maddelerin isimlerini saklı tutuyoruz, açıklayamıyoruz. Bu maddeler ile kalıp şeklindeki anızı yanmaz hale getirdik" dedi.

Hidayet Talha Keleş ise yapılan deneylerde anız kalıplarının ses, ısı ve koku geçirgenliğinin olmadığını belirlediklerini kaydetti.

Türkiye'de yalıtım malzemesi olarak genellikle strafor kullanıldığını ifade eden Keleş, "Strafor, petrol türevli bir madde ve bu yüzden de yanıcı. Straforun metrekaresi 25 lira. Bizim yaptığımız malzemenin metrekaresi ise 5 lira. Maliyet açısından da büyük bir tasarruf sağlıyor" diye konuştu.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.