Lise mezuniyetinde çift diploma dönemi

Lise mezuniyetinde çift diploma dönemi

Üniversitelerdeki yan dal ve çift anadal modeli liselerde de uygulanacak. Model, ikinci bir bölüm okuyarak mezuniyet sonrası iş fırsatlarını çeşitlendirmek isteyen öğrencilere büyük kolaylık sağlayacak

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), liselerde devrim gibi bir uygulamayı hayata geçirmek için çalışma başlattı. Bakanlık, üniversitelerde uygulanan ve iki diplomalı mezuniyet sağlayan yan dal veya çift ana dal uygulamasını liselerde de hayata geçiriyor. 

 STRATEJİK PLANDA YER ALDI: 

Uzun süredir üzerinde çalışılan ve eğitimin 4 yıllık yol haritasını belirleyecek olan MEB 2015-2019 Stratejik Plan taslağına göre liselerde çift diploma dönemi başlatılacak. Taslakta "Ortaöğretimde genel ve mesleki ortaöğretim öğrencilerinin eğitim ve öğretimlerine devam ederken tercih edecekleri başka bir meslek alanına ilişkin becerileri kazanmalarını ve bu kazanımların belgelendirilmesini sağlayacak yan dal, çift anadal gibi esnek bir yapıya geçilecektir" ifadeleri yer aldı. 

 YÜKSEK NOT ŞART: 

Öngörülen sisteme göre öğrencilerin yan dal veya çift ana dal fırsatlarından yararlanabilmeleri için belirli bir not ortalamasını yakalaması gerekecek. Bu uygulama sayesinde istemediği bir okula veya bölümü yerleşen ya da ikinci bir bölüm okuyarak mezuniyet sonrası iş fırsatlarını çeşitlendirmek isteyen öğrencilere büyük kolaylık sağlanmış olacak. 

 SİSTEM NASIL İŞLİYOR: 

Üniversitelerde uygulanan çift ana dal ve yan dal programlarıyla ikinci bir diploma veya sertifika öngörülüyor. Çift ana dal, bir lisans öğretim programına kayıtlı olan öğrencilerin, üniversitelerindeki başka bir bölümün/programın tüm derslerini alarak, aynı zaman dilimi içinde her iki programı da başarıyla tamamlayıp, ikinci bir dalda lisans diplomasına sahip olmaları sağlanıyor. Yan dal ise bir lisans öğretim programına kayıtlı olan öğrencilerin, üniversitelerindeki başka bir bölümden bazı dersleri eş zamanlı tamamlayıp, yan bir dalda sertifika almalarını öngörüyor. 

 OKULDAN OKULA DEĞİŞİYOR: 

Bölümünde öğrenimini üstün başarıyla yürüten öğrenciler, çift dal ya da yan dal programlarına başvurabiliyorlar. Başarı tanımlaması üniversiteden üniversiteye değişebiliyor. Bazı üniversitelerde, öğrencinin birinci lisans programındaki genel not ortalamasının 4.00 üzerinden 2.50 olması istenirken, bazılarında 2.70 ya da 3.00 ortalama beklenebiliyor. Bazen de öğrencinin birinci ana dal sınıfındaki başarı sıralamasında ilk yüzde 20'lik dilim içinde yer alması şartı konabiliyor. Öğrenciler çiftdal programına, kayıtlı bulundukları programın en erken 3'üncü en geç 5'inci yarıyılında başvurabiliyor. 

 NOTU DÜŞENİN PROGRAMLA İLİŞİĞİ KESİLİYOR: 

Çift ana dalda tamamlanması gereken kredi sayısı, yan daldan çok daha fazla. Üniversiteler arasında da farklılıklar olabiliyor. Örneğin, bir üniversitede, birinci lisans programının kredilerininin yanı sıra, çift dal için 40 ve yan dal için 18 kredi tamamlamak gerekirken, bir diğerinde bu krediler 36 ve 15 olabiliyor. Öğrencinin birinci lisans programındaki genel not ortalaması belli bir düzeyin altına düştüğünde, ikinci ana dal veya yan dal programıyla ilişkisi kesiliyor.

sabah

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.