Limon mevsimi 'limoni' olacak

Limon mevsimi 'limoni' olacak

Türkiye Ziraat Odaları Birliği'nin (TZOB) araştırmasına göre, temmuz ayında yüzde 33,77 ile markette fiyatı en çok artan ürün olan limonun fiyatının, eylülde başlayacak hasat döneminde de yüksek olmasının beklendiği bildirildi.

Mersin Turunçgil Üreticileri Birliği (MERTUB) Başkanı Ahmet Dursun Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'deki limon üretiminin yüzde 65'inin Mersin'den karşılandığını hatırlattı.
 
Eylül ve mart ayları arasında yapılan hasat sonrası yaz dönemi için ürünlerin Nevşehir çevresinde yatakta bekletildiğini anlatan Şahin, "Nevşehir çevresinde bekletilen ürünler bu dönem piyasaya sürülüyor. Fiyat bu nedenle yüksek. Bu fiyatlar tarihimizde görmediğimiz seviyelerde ancak bu yükseklik üreticiden çok yatakta bekleten aracılara yarıyor" dedi.
 
Şahin, normalde eylül başlarında piyasaya sürülen erkenci limonun yüksek fiyat nedeniyle 15 gün içinde pazardaki yerini alabileceğini, bu ürünlerin fiyatları biraz da olsa aşağı çekebileceğini ifade etti.
 
Limon hasadının eylül ortalarında başlayacağını kaydeden Şahin, şöyle devam etti:
 
"Hasat döneminde rekolte konusunda bazı çekincelerimiz var. Limonun meyve vermeye başladığı dönemde iklim çok belirsiz gittiği için ağaçlar etkilendi. Belli bir dönem sıcak giden hava bazı zamanlarda da aşırı soğuk yapınca ürün olumsuz etkilendi. Bu nedenle hasat döneminde rekolteyi düşük bekliyoruz. İklim şartları nedeniyle rekolte düşeceği için sezonda da limon fiyatı yüksek olacak."
 
Dünyanın önemli limon üreticilerinden Arjantin'de de benzer nedenlerle rekoltenin düşük olduğuna dikkati çeken Şahin, limonun bu nedenle fiyatının dünya genelinde yüksek seyrettiğini sözlerine ekledi.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.