Libya'daki savaş tarihin izlerini siliyor

Libya'daki savaş tarihin izlerini siliyor

AA Libya'nın başkenti Trablus'ta iç savaş sırasında tahrip edildiği için ziyarete kapatılan Karamanlı Ahmet Paşa Camii haziresini görüntüledi. Hazirede 50'den fazla tarihi mezar var.

Libya'nın başkenti Trablus’ta, iç savaş sırasında tahribata uğradığı için ziyarete kapatılan, içerisinde 50'den fazla tarihi mezarın yer aldığı Karamanlı Ahmet Paşa Camii haziresi AA tarafından görüntülendi.
 
Albay Muammer Kaddafi'nin devrilmesinden sonra Libya'da yaşanan iç savaş ve otorite boşluğu tarihi varlıklara da zarar veriyor. Ekim ayında meydana gelen saldırıda başkent Trablus'ta Osmanlı eseri Kızıl Kale'nin yanında yer alan tarihi Karamanlı Ahmet Paşa cami avlusu içerisindeki kabri ile aynı alanda bulunan 50'nin üzerindeki tarihi mezarlar tahrip edildi.
 
AA muhabirleri etrafı tamamen kapatılarak dışarıdan görülmesi dahi engellenen mekanı özel izin alarak içeriden görüntüledi. Cami'nin ibadete açık olduğu ancak avlu içerisinde bulunan 2 katlı tarihi külliye ile başta Karamanlı Ahmet Paşa'nın kabri ile 50'yi aşkın mezar odaları ziyarete kapalı. 
 
Tamamen boş bir avluyu andıran hazire de mezarların üstü tahribatın ardından cami görevlileri tarafından üzerilerine tahta konularak kapatıldı. Bazı mezarların üzerine ise beton döküldüğü gözlemlendi. Ayrıca kapatılan mezarların üzerinde bulunan Osmanlı Türkçesi yazılı mezar taşlarının akıbeti meçhul.
 
Cami cemaati de durumdan rahatsızlık duyduklarını belirterek, cami ve külliyenin kendileri için önem arz ettiğini ve savaş esnasında oluşan otorite boşluğu nedeni ile kentteki bir çok eser gibi buranın da zarar gördüğü belirtildi. 
 
İbadete açık olan Karamanlı Ahmet Paşa Camisi'ne ait 2 katlı külliye de ise gerek ülkedeki savaş sırasında oluşan tahribat ve gerek tabii şartlar nedeni ile yıkılma tehlikesi taşıyor.
 
Camide müezzinlik yapan Türk asıllı Abdusselam et-Topçi ellerindeki kıt imkanlarla bu eserleri yaşatmaya çalıştıklarını, fakat savaş şartları ve otorite boşluğu nedeniyle gerektiği gibi koruyamadıklarını söyledi.
 
Caminin bitişiğinde yer alan ve yıkılmak üzere olan külliyeyi kurtarmak için için cami cemaati arasında bir yardım kampanyası başlattıklarını belirten Topçi,  yeterli miktarda yardımın toplanmasından sonra külliyenin restorasyonuna başlayacaklarını belirtti.
 
Karamanlı Ahmet Paşa Camii haziresindeki mezarların bir bölümünde ülkede görev yapan Osmanlı paşaları, aileleri ve askerlerine ait eski mezarlar bulunuyordu. Mezarlar gece yarısı tahrip edilmiş, olay sonrasında Türkiye, Libya nezdinde girişimde bulunarak Osmanlı mezarlarına yönelik tahribatın önlenmesi istenmişti. 
 
Karamanlı Ahmet Paşa Camii ve Külliyesi
 
Başkent Trablus'un tarihi kenti içinde yer alan Karamanlı Ahmet Paşa Camii, Osmanlı eseri olan Kızıl Kale'nin yanına 1737 yılında Ahmet Paşa tarafından inşa ettirildi. En son 1989-1990 yılları arasında restore edilen cami, külliye, tarihi Osmanlı çarşısı ve Osmanlı saat kulesinin yanı başında yer alıyor. Cami ve külliyeyi inşa eden Karamanlı Ahmet Paşa, 1711 yılında Libya Karamanlı hanedanının kurucusu. Karamanlı hanedanı Mısır'daki Mehmet Ali Paşa ailesi gibi hukuken İstanbul'a bağlı, ancak yönetim babadan oğula geçecek şekilde bir tür özerklik düzeni içinde Libya'ya yönetti.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.