Libya’da kirli IŞİD senaryosu

Libya’da kirli IŞİD senaryosu

Bölünmenin eşiğine gelen Libya, Kıptilere yönelik infaz sonrası Mısır’ın saldırısına maruz kalırken, darbeci Hafter’e karşı savaşan komutanlar da kirli oyuna dikkat çekti: “Ülkede IŞİD yok, bu bir senaryodur. Karşı taraf mücadeleyi kaybetti."

Mısır’daki cunta lideri Abdulfettah es-Sisi ile darbeci General Halife Hafter arasındaki kirli ortaklık, Muammer Kaddafi sonrası istikrar yerine kaos rüzgarlarının estiği Libya’daki karışıklığı daha da körüklüyor. Geçtiğimiz ay 21 Mısırlı Kıpti’nin öldürülmesinin ardından Libya’daki IŞİD hedeflerini bombalayan Mısır, “terörle mücadele” fikrini Hafter güçlerine kanalize etmeye çalışırken, Hafter’e karşı savaşan birliklerin komutanı ise IŞİD bahanesi ile ülkenin dış müdahaleye açık hale getirilmek istendiğine dikkat çekti.

MUM IŞIĞINDA ARIYORLAR

Fecr-i Libya’ya bağlı 3’üncü Ordu, 2’inci Tugay Komutanı General Salah el-Cebu, Libya’ya gelen tüm yabancı basın mensuplarının ülkenin gerçek problemlerini görmek yerine mum ışığında IŞİD’i aradığını belirtti. Cebu, “Libya’da IŞİD yok, bu bir senaryodur. Karşı taraf mücadeleyi kaybetti. Tobruk hükümeti ve emekli General Halife Hafter savaşı kaybetti. Şimdi Birleşmiş Milletler’den silah alabilmek ve dünyayı bize karşı harekete geçirmek için çalışıyorlar. Ben eminim ki bu ülkede IŞİD yok” dedi.

HEDEF ŞAŞIRTMACA

Sıcak çatışmalar başlamadan önce El Kaide terör örgütüne bağlı Ensaru’ş Şeria grubu ile görüştüklerini dile getiren General Cebu, sayıları oldukça az olan bu grubun anlaşmaya razı edildiğini ancak Hafter’in Bingazi’ye saldırmasından sonra her şeyin değiştiğini söyledi. Cebu, ‘’Ensaru’ş Şeria’ya, onların istediği tarzda bir şeriat devletinin Libya’da olamayacağını söyledik. Şimdilerde Kaddafi rejimi kalıntıları, uyuşturucu kaçakçıları ve kökü dışarıda bazı gruplar, IŞİD kıyafeti giyerek Libya’da terör örgütü varmış izlenimi verip hedef şaşırtmaya çalışıyor. Önceliğimiz Halife Hafter ve İbrahim Cidran’a karşı savaşmak. Bu savaş bittikten sonra eğer varsa IŞİD’e karşı savaşırız. O zaman eminim ki tüm Libya halkı bizimle birlikte mücadele eder” ifadelerini kullandı.

Ateşin içindeyiz bize yardım edin

“Kaddafi döneminde dünya Libya’yı bilmiyordu. Bir tek çılgın Kaddafi, onun çadırı ve saçmalıkları vardı” diyen General Salah el-Cebu, ‘’Dünya artık bize şans vermeli, Libya şimdi ateşin içerisinde, içeriden ve dışarıdan bize yardım edin bu savaşı bitirelim. Öte yandan yasadışı göçmenler konusunda İtalya’dan yardım istedik ama bize yardım etmiyorlar. Yardım yerine kendi ticaretlerini düşünüyorlar” dedi.

Siviller kaçtı

Başkent Trablus dahil ülkenin büyük bölümünü kontrolü altında tutan Milli Genel Kongre’nin (MGK) desteklediği Libya Şafağı (Fecr-i Libya) Koalisyonu ile Tobruk kentindeki Temsilciler Meclisi’nin destek verdiği Hafter’e bağlı “Onur Operasyonu Koalisyonu” arasındaki çatışmalar ülkenin doğusundaki Sirte ilinin Bin Cevad ilçesinde devam ediyor. Bölgenin havadan hedef alınması nedeniyle aralarında sivil yerleşim alanları, okullar, işyerleri, bankalar ve kamuya ait binaların bulunduğu yapılar tahrip oldu. Halkın can güvenliği nedeniyle terk ettiği şehir, tamamen hayalet kente döndü. Kentin kontrolünü elinde bulunduran Fecr-i Libya’ya bağlı Şuruk kuvvetleri ise olası yağmalama olaylarına karşı devriye görevini sürdürüyor.

Bayrak açtılar

Fadıl Muhammed, Sirte merkezli Kaddafi sempatizanlarının bölgede korku yarattığını söyleyerek bu kişilerin IŞİD bayrağı açtıklarını dile getirdi. İlk dönemlerde halkın IŞİD’in burada da varlık gösterdiğini düşünmeye başladığını belirten Muhammed, ancak yapılan araştırmanın ardından bu bayrağı Kaddafi taraftarı kişilerin açtığının tespit edildiğini kaydederek, “IŞİD üniformaları giyip burada IŞİD var izlenimi vermek istiyorlar.
Bu Kaddafi yanlılarının bir senaryosu” dedi.

yenisafak

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.