Libya'da Karamanlı Ahmet Paşa Camii yıkılma tehlikesi taşıyor

Libya'da Karamanlı Ahmet Paşa Camii yıkılma tehlikesi taşıyor

Libya'da 2011’deki iç savaş sırasında büyük zarar gören Osmanlı dönemi eserlerinden Karamanlı Ahmet Paşa Camii haziresi ilgi bekliyor.

50’den fazla tarihi mezarın yer aldığı iki katlı külliye, tahribat ve doğal şartlar nedeni ile yıkılma tehlikesi taşıyor. 
 
HER ŞEY TAHRİP EDİLDİ
 
2011’de Kaddafi’nin devrilmesinden sonra Libya’da yaşanan iç savaş tarihi varlıklara da ağır zarar verdi. Bunlardan biri de başkent Trablus’ta, tahribata uğradığı için ziyarete kapatılan ve yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya olan Karamanlı Ahmet Paşa Camii haziresi. Trablus’ta 1737'de yapılan Camii’de Karamanlı Ahmet Paşa’nın avlu içerisindeki kabri ile aynı alanda bulunan 50’nin üzerindeki tarihi mezar tahrip edilmiş durumda. 
 
TARİHİ MEZARLARA BETON
 
Etrafı tamamen kapatılarak dışarıdan görülmesi dahi engellenen tarihi eserin bulunduğu bölgede Camii ibadete açık. Ancak tamamen boş bir avluyu andıran hazire de mezarların üstü tahribatın ardından cami görevlileri tarafından üzerilerine tahta konularak kapatıldı. Bazı mezarların üzerine ise beton döküldüğü gözlemlendi. Ayrıca kapatılan mezarların üzerinde bulunan Osmanlı Türkçesi yazılı mezar taşlarının akıbeti ise meçhul.
 
Camide müezzinlik yapan Türk asıllı Abdusselam et-Topçi ellerindeki kıt imkanlarla bu eserleri yaşatmaya çalıştıklarını, fakat savaş şartları ve otorite boşluğu nedeniyle gerektiği gibi koruyamadıklarını söyledi.
 
Haberler 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum