Leylek çifti 47 yıldır aynı caminin kubbesine yuva yapıyor

Leylek çifti 47 yıldır aynı caminin kubbesine yuva yapıyor

Antalya'nın Manavgat ilçesine bağlı Çeltikçi Köyü Camii kubbesine 47 yıldır yuva yapan leylekleri, köylüler 'bizim misafirlerimiz' diyerek gözü gibi koruyor.

 Mart ayı sonlarına doğru cami kubbesindeki yuvaya gelen leylek çiftinin, bu sene 5 yavrusunun dünyaya gözlerini açtığı bildirildi. Yuvada, anne ve baba leyleğin getirdiği yiyeceklerle beslenen yavrular uçmak için gün sayıyor. Köylüler, yavru leyleklerin, cami minaresinden görmeye gelenlerin seslerini duymaları halinde kendilerini korumak için 'ölü taklidi' yaparak uzun süre beklediklerini belirtiyor.

Çeltikçi köyü sakinlerinde Yusuf Sözen, köylerinde camilerinin 1967 yılında yapıldığını, leyleklerin 47 yıldır cami kubbesinde yaptıkları yuvaya her yıl iki leyleğin geldiğini söyledi.

Geçen yıl gelen leylek çiftinin yuvadan 2 yavruyu uçurarak ekim ayı ortalarına doğru göçtüğünü belirten Sözen, bu sene gelen leylek çiftinin 5 yavrusunun olduğunu Çeltikçi köyü sakinlerinin her yıl gelen misafirlerini sevdiğini kaydetti. Sözen, "Cami kubbesinde bulunan yuvaya 1967 yılından bu yana leylekler geliyor. Esli camiye de gelirlerdi. Nereden bakılırsa köyümüze 80 yıldır leylekler geliyor. Mart ayı sonunda geliyorlar, güzün gidiyorlar. Bu sene 5 yavru var. " dedi.

İrfan Gürel'de köylerine leyleklerin çocukluğundan bu yana geldiğini söyledi. Geçen yıl leyleklerin 2 yavru ile göçtüğünü belirten Gürel, bu sene 5 yavrularının olduğunu ifade etti.
Çeltikçi Cami İmam Hatibi Süleyman Şengül, leyleklerin, cami kubbesindeki yuvalarına uzun yıllardır geldiğini söyledi. Yuvada anne, baba ve yavru olmak üzere toplamda 7 leyleğin bulunduğunu bilgisini veren Şengül, "Geçtiğimiz günlerde yuvada bulunan 5 yavruda bir yuvadan düştü. Bende Manavgat Belediyesi İtfaiye Amirliği'ne haber verdim. Manavgat Belediyesi veteriner hekimi yuvadan düşen yavru leyleği sağlık kontrolünden geçirdikten sonra itfaiye ekipleriyle birlikte yuvasına bıraktık. Yuvada 5 yavru leylek var. Uçamıyorlar. Yavru leyleğinden uçma denemesinde düştüğünü tahmin ediyoruz. Yavru leylekler bir aya sesi bir çıtırtı duyunca kendilerini korumak için ölü numarası yaparak saatlerce sessiz bir şekilde yatıyorlar. " diye konuştu.

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.