Lahana şekere deva

Lahana şekere deva

Şeker hastalığıyla savaşırken, dost ve düşman besinleri iyi bilmek gerekiyor. Bamya, kereviz, lahana bu rahatsızlığa iyi gelirken, kuru üzüm ve beyaz ekmek hastalığı tetikliyor

Ciddi kronik rahatsızlıklar arasında yer alan şeker hastalığı organları bir bir kemiriyor. Uzmanlar dost ve düşman besinlerin hastalığın seyrinde önemli rol oynadığını belirtiyor. Sağlıklı ve zararlı besinleri şöyle aktarıyor

SAĞLIKLI OLANLAR: 
Baklagiller: Baklagiller kan şekerini yavaş ve nazikçe yükselten yüksek kaliteli karbonhidratlardır. Nohut, mercimek, barbunya, soya vb. yüksek kalite karbonhidratlar ile yağsız protein ve çözünür lifi bir arada içerirler, açlığı kontrol altında tutup, kan şekerini dengelerler.

Yulaf ezmesi: Diyette tam tahıllar ve yüksek lifli besinlerin tüketimi şeker hastalığı riskini yüzde 35-42 aralığında azaltır. Kalp dostu yulaf ezmesi hem lif hem de tam tahıllardan zengindir. Çözünür lif içeriği ile midede besinlerden gelen glikozun sindirimini yavaşlatır ve kan şekeri seviyelerini dengede tutar.

Yoğurt: Az yağlı yoğurt hem yüksek kalite karbonhidrat hem de protein içerir. Sağlıksız bir kan şekeri seviyesini yavaşlatabilir veya engelleyebilir 

Badem: Magnezyum zenginidir. Yapılan bir çalışmada günlük diyetle yüksek magnzeyum alımının diyabet gelişme riskini yüzde 33 oranında azalttığı saptanmıştır.

Magnezyumdan zengin diğer besinler: kabak çekirdeği, ıspanak, pazı.. 

Nişasta içermeyen sebzeler: Vitamin, mineral ve lif zengini nişasta içermeyen sebzeler ( brokoli, ıspanak, mantar, biber, kereviz, lahana,bamya,pırasa vb.) yüksek kaliteli karbonhidrat için ideal kaynaklardır.

Yumurta beyazı: Yüksek kalite yağsız protein ve düşük karbomhidrat içeriğine sahiptir. Tip 2 diyabeti kontrol ve önlemede sağlıklı bir alternatiftir. 1 büyük yumurta beyazı 16 kaloridir ve 4 gram yüksek kalite protein içerir. Hem kan şekeri kontrolünde hem de kilo kaybı ve korunmasında önemlidir.

Avokado: Tekli doymamış yağ asitlerinden zengindir. Çalışmalar tekli doymamış yağ asitlerinden zengin ve düşük kalite karbonhidratlardan düşük diyetle beslenmenin insülin duyarlılığını iyileştirdiği yönündedir. 

SAĞLIKSIZ OLANLAR
Kuru üzüm: Kuru üzüm ve diğer kuru meyveler kurabiye yemek yerine daha sağlıklı atıştırmalıklardır ancak yine de kan şekerini yükseltirler. Kurutma işlemi sırasında içerisindeki su çekildiğinden doğal olarak bulunan meyve şekeri çok konsantre hale gelir, vücut tarafından hızla emildiğinden kan şekerinde artışa neden olur. 

Meyve suyu: Meyve suları yüksek şeker oranlarıyla kan şekeri seviyesinde dalgalanmalara yol açar.
Sağlıklı ve serinletici bir içecek için sade veya doğal aromalı maden suyuna bir dilim limon eklenebilir. 

Kızarmış patates: Yağlı, kızarmış besinlerin fazla tüketimi hem kilo alımına hem de kan şekeri üzerinde büyük hasara yol açabilir. 

Beyaz ekmek: Rafine nişastalar (beyaz ekmek, beyaz pirinç, beyaz makarna ve beyaz un ile yapılan diğer besinler) vücut sindirime başladığında şeker gibi hareket ederler. Şeker gibi glikoz kontrolüne müdahale ederler, diyabetli bireyler tüketimden kaçınmalıdır.

Takvim

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.