Kuzey yarımkürenin ilk kirazı

Kuzey yarımkürenin ilk kirazı

Kemalpaşa'da serada yetiştirilen, normal hasat döneminden yaklaşık 1 ay önce olgunlaştığından "kuzey yarımkürenin ilk mahsulü" olduğu bildirilen kirazın ilk hasadı yapıldı.

Kemalpaşalı çiftçi Mustafa Özyurt, 3 bin 200 metrekare alanda 120 kiraz ağacının bulunduğu serada mahsulün hasadına başladıklarını bildirdi. Serada yetiştirdiği kirazın "kuzey yarımkürenin ilk mahsulü" olduğunu, İspanya, İtalya ve Yunanistan'dan önce hasat edildiğini savunan Özyurt, "Şu anda Avrupa'da yetişen kiraz yok, bunu İstanbul'a göndereceğiz, ilk İstanbullular yiyecek" dedi.

Serada yetiştirilen kirazın erkenci özelliğiyle pazar değerini arttırdığını, üreticinin açık alanda karşılaştığı, zirai don, dolu ve yağmur gibi sorunları da ortadan kaldırdığını ifade eden Özyurt, ilk hasatta yaklaşık 50 kilogram kiraz elde ettiklerini belirtti. Özyurt, "Biz burada kilosunun toptan fiyatını 200 lira olarak düşünüyoruz. İstanbul'da tezgah fiyatı ne olur bilemiyorum" diye konuştu.

Kemalpaşa Ziraat Odası Başkanı Bülent Oray da Türkiye'nin kiraz üretiminin yaklaşık yüzde 10'unun yapıldığı ilçede yıllık ortalama 60 bin ton kiraz üretildiğini ifade etti.

Beklenti yüksek değil

Oray, ilçede yetişen kirazın çoğunlukla ihraç edildiğini dile getirerek, şunları söyledi:

"Geçen yıl yağmurdan ve dondan yüzde 60'a varan ürün kaybımız oldu ve yaklaşık 22 bin ton kiraz ürettik. Bu yıl da beklenti çok yüksek değil. Çünkü 30 Mart gecesi yaşanan zirai don, rakımı 600 metreden yüksek olan kiraz bahçelerinde yüzde 100'e varan oranlarda zarara neden oldu."

Sera yetiştiriciliğinin ürünü zirai don, yağmur gibi olumsuzluklardan koruduğunu, bunun önemli bir avantaj olduğunu ifade eden Oray, kirazın sere yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması ve teşvik edilmesi amacıyla gerekli kurum, kuruluş ve bankalarla görüşeceklerini sözlerine ekledi.

Hürriyet

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.