Kuzey Kore, BM Genel Sekreteri Guterres'e ateş püskürdü

Kuzey Kore, BM Genel Sekreteri Guterres'e ateş püskürdü

Kuzey Kore, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in, nükleer ve balistik füze programları konusunda Pyongyang yönetimine yaptırımları desteklemesini eleştirdi.

Kuzey Kore BM Misyonu, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in Kuzey Kore'ye baskı yapmak için BM Güvenlik Konseyi tarafından uygulanan sert yaptırımların "sürdürülmesinin kesinlikle şart olduğu" sözlerine tepki gösterdi.

Guterres'in, ABD'yi temsil eden bir "uşak gibi hareket ediyor göründüğü" ileri sürüldü.

"Pervasızca, kötü niyetli"

Nükleer sorunun ABD'nin "düşmanca politikasından" kaynaklandığını söyleyen Kuzey Kore BM misyonu Guterres'in sözleri için "pervasızca, tarafsızlığı dikkate almayan ve aşırı ön yargıya dayanan kötü niyetli davranış" dedi.

Nükleer silahların başı ABD

Guterres'in, "mevcut durumun kötüleşmesinde asıl suçlu olan ABD'ye tek bir söz etmediği" ve BM Genel Sekreteri'nden "bir uyurgezer gibi davranışlar sergilemekten kaçınması" ve "nükleer tehdidin, çok daha sofistike nükleer silahlar geliştiren ABD'den geldiğini anlaması" istendi.

Nükleer güçler tehditlere karşı caydırıcı

Kuzey Kore'nin nükleer güçlerinin, "ABD'den gelecek olası pervasız ve riskli askeri provokasyonlar ile herhangi bir nükleer tehdide karşı güçlü bir caydırıcı" olduğu savunuldu.

Guterres'in tepki çeken konuşması

Münih'teki Uluslarası Güvenlik Konferansı'nda konuşan Guterres, baskıların, Kore yarımadasının nükleer silahlardan arındırılmasını amaçlayan diplomatik etkileşim adına fırsat yarattığını söyleyerek, ABD ile Kuzey Kore arasında görüşmeleri teşvik etmek açısından uluslararası çaba gösterilmesi çağrısını yapmıştı.

Konferansta, Soğuk Savaş'ın bitiminden bu yana dünyanın ilk kez "nükleer bir çatışma tehdidi" ile karşı karşıya olduğunu söyleyen Guterres, "İki Kore arasındaki ilişkiler gelişse bile, bunun karşı karşıya olduğumuz temel sorun olmadığını açıkça belirtelim. Temel sorun, nükleer silahların yok edilmesi meselesidir." demişti.

Kaynak: AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.