Kuzey Irak'ta seçim tartışması

Kuzey Irak'ta seçim tartışması

Celal Talabani'nin lideri olduğu Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB), Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ndeki (IKBY) "Başkanlık seçiminin" Meclis tarafından yapılmasını istedi.

Celal Talabani'nin lideri olduğu Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB), Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ndeki (IKBY) "Başkanlık seçiminin", Meclis tarafından yapılmasını istedi. 

KYB'nin resmi internet sayfasından yapılan yazılı açıklamada Başkanlık seçimi ile ilgili hazırlanan teklifin, IKBY Parlamentosuna sunulduğu belirtildi. Bu teklif, şimdiye kadar halk tarafından seçilen "Bölgesel Başkan"ın, Parlamentoda seçilmesini öngörüyor. Ayrıca başkanlığa aday olacak kişinin 40 yaşını geçmiş olması şartı aranıyor. 

Barzani'nin lideri olduğu Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Başkanlık seçiminin halk tarafından yapılmasını istiyor. 

Mesut Barzani, 2005 yılında milletvekillerin, 2009'da ise halkın oylarıyla IKBY Başkanı seçilmişti. Barzani'nin 2013 yılında görev süresi dolmuştu. Ancak IKBY Parlamentosu, Barzani'nin görev süresini 20 Ağustos 2015'e kadar uzatmıştı. Ancak IKBY Seçim Kurulu, güvenlik şartları, bütçe yetersizliği ve teknik alt yapının hazır olmadığı gerekçesiyle seçimi belirsiz bir tarihe ertelemişti. 

Başkanlık seçimi için yaklaşık 3 milyon seçmenin sandık başına gitmesi bekleniyor. 

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.