Kuzey Irak'la 'Ortak Operasyon Birimi' kuruldu

Kuzey Irak'la 'Ortak Operasyon Birimi' kuruldu

Irak İçişleri Bakanı Muhammed el-Gabban, Musul'u DAEŞ'ten geri almak amacıyla IKBY'yle "Ortak Operasyon Birimi" kurduklarını belirtti.

Irak'ın güneyindeki Dikar ilinde basın toplantısı düzenleyen Gabban, "Musul kentinin DAEŞ'ten temizlemesi amacıyla Irak ordusu ve Peşmerge birliklerinin işbirliğiyle 'Ortak Operasyon Birimi' kurduk" dedi. Sözkonusu kararın, Irak Başbakanı Haydar el-İbadi ile IKBY Başkanı Mesud Barzani'nin hafta başında "Musul'un kurtarılması operasyonu" çerçevesinde vardıkları mutabakata istinaden alındığı belirtildi.
Gabban, yaklaşık iki hafta önce DAEŞ'ten geri alınan Tikrit kentinde de emniyetin, güvenlik güçleri aracılığıyla sağlandığını kaydetti.

Sünni kesimin yoğunlukta olduğu Salahaddin ilinin merkezi Tikrit, uzun süredir DAEŞ'in kontrolündeydi. Şii milislerin de destek verdiği Irak güçleri, 2 Mart'ta Tikrit'i kurtarmak için operasyon başlatmış, ancak DAEŞ'in intihar saldırıları, yol ve yerleşim merkezlerine çok sayıda patlayıcı yerleştirmesi nedeniyle ilerleme yavaşlamış ve operasyon durdurulmuştu. Şii milislerin çekilmesi şartıyla ABD'nin savaş uçaklarıyla destek vereceğini açıklaması üzerine Tikrit'i kurtarma operasyonu, 25 Mart'ta tekrar başlatılmıştı.

DAEŞ'in, Haziran 2014'te Musul'u ve ardından diğer bölgeleri ele geçirmesiyle başlayan çatışmalar ülkenin farklı kentlerinde devam ediyor. Şii milisler ve Peşmerge güçleri tarafından desteklenen Irak ordusu, DAEŞ'in ele geçirdiği bölgelerin kontrolünü yeniden sağlamak için operasyonlar düzenliyor.

haber7

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.