Kuyularda kar saklıyorlar

Kuyularda kar saklıyorlar

Kayseri'nin Hacılar ilçesinde asırlardır sürdürülen gelenekle kar, kuyulara ve evlerin altındaki mahzenlere koyuluyor. Buradaki kar suyu, sıcak yaz günlerine gelen Ramazan ayında ücretsiz dağıtılıyor.

Hacılar Belediye Başkanı Doğan Ekici, ilçede yüzyıllardır kuyularda yaz için kar saklanması geleneğinin sürdüğünü söyledi. Erciyes Dağı'nın eteğindeki ilçede kışın kuyulara doldurulan karların yazın kullanıldığını belirten Başkan Ekici, "Ramazan sıcak yaz günlerine denk geliyor. Ramazan yaz sıcaklarda yaşanacak. Biz bu kar sularını, depolarımıza doldururuz ve Ramazan ayında iftardan sonra içeriz. Dinlenen kar suyu buz gibi olur. Şehir dışından da gelip bizden kar suyu istiyorlar. Kar kürümek ve depolamak dedelerimizden kalan bir gelenektir" dedi.

Ekici, geçmiş dönemlerde su olmadığı için, toplanan karların depolara doldurulduğunu ve yazın eriyen kar sularının hem içme suyu hem de bağ ve bahçeler için sulama suyu olarak kullanıldığını da ifade ederek, "Kuyular yaklaşık 30 ton su alıyor. Kış mevsiminde 8-10 kişi bir araya gelerek bu kuyuları karla dolduruyor. Eğer kar yağmamışsa, o zaman kamyonlarla Erciyesten kar getiriyoruz. Biz nostalji olarak bunu yaşatmaya çalışıyoruz" diye konuştu.
 
Haberler 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.