Kutup girdabı ABD'yi dondurdu

Kutup girdabı ABD'yi dondurdu

ABD ve Kanada'yı etkisi altına alan Kutup girdabı soğukları 15'ten fazla kişinin ölümüne neden oldu.

Soğuk hava rekorlarını alt üst eden soğuk hava sistemi ABD genelinde yaklaşık 187 milyon kişinin yaşadığı çok geniş bir bölgede etkili oluyor. Rüzgarın etkisiyle hissedilirliği artan soğuk hava sistemi, salı günü öğleye kadar, trafik kazaları ve hipodermi gibi nedenlerle en az 15 kişinin hayatını kaybetmesine yol açtı. Sabah saatlerinde neredeyse ülkenin tamamında hava sıcaklıklarının sıfırın altına düştüğü belirtilirken, çok sayıda bölgede de son yılların en soğuk hava rekoru kırıldı.

Kanada ve ABD'nin kuzeydoğusunu geçen hafta vuran "Herkül" adlı kar fırtınası nedeniyle on binlerce uçuşun iptal edildiği bölgede, salı günü de 2000'den fazla uçuş gerçekleşemedi. Yaşanan iptaller nedeniyle bazı yolcular günlerce havaalanlarında mahsur kaldı.

Kara saplanan 3 trende 500 yolcu mahsur kaldı

Kara ve deniz yolu ulaşımını vuran soğuk hava sisteminden tren seferleri de etkilendi. Illinois'da kar yığınlarına sıkışan 3 Amtrak trenindeki yaklaşık 500 yolcu geceyi kurtarılmayı bekleyerek geçirdi. Amtrak şirketi kurtarılan yolcuların bir bölümünü otobüslerle gidecekleri yere gönderdi.

Soğuk hava şehir içi otobüs ve metro seferlerini de etkiledi. Çok sayıda okul ve iş yerinin tatil edildiği ülkede, yaşanan kesintiler on binlerce aboneyi elektriksiz bıraktı. Hayvanat bahçelerinde soğuk hava nedeniyle önlemler alındı. ABD'nin ılıman iklime sahip bölgelerini de etkisi altına alan Kutup girdabı, özellikle sebze ve meyve üreticilerini vurdu. New York'ta hissedilen hava sıcaklığı eksi 23 derece oldu.

Soğuk hava sisteminin çarşamba gününden sonra etkisini kaybetmesi bekleniyor.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.