Kütük mantarları, yeni gelir kapısı

Kütük mantarları, yeni gelir kapısı

Kastamonu'nun Tosya ilçesinde yaşayan girişimci kadının internetten yaptığı araştırmayla başladığı kütük mantarı üretimi, köy sakinlerinin ek kazanç kaynağı oldu.

 Tosya Ziraat Odası Başkanı Ahmet Akdiken, "Genç girişimcimizin herkese örnek olacak bu çalışmasına tam destek veriyoruz" dedi.

Tosya ilçesinde yaşayan girişimci kadının internetten yaptığı araştırmayla başladığı kütük mantarı üretimi, köy sakinlerine yeni gelir kapısı oldu. Küçüksekiler köyündeki evinin bodrumunda kavak mantarı yetiştiren Güldane Çakır (25), hobi amaçlı başladığı mantar yetiştiriciliğinin köyüne yeni iş imkanı sağladığını söyledi. Mantar yetiştirmeye 30 kütükle başladığını anlatan Çakır, şöyle konuştu: "İnternette kavak mantarının nasıl yetiştirildiğini gördüm. Çok ilgimi çekti ve aileme evimizin bodrum katında mantar yetiştirmek istediğimi söylediğimde bana destek verdiler. Hemen kavak mantarı yetiştirmek için uygun ağaçları temin ettik. Tosya'dan satın aldığım tohumları ağaca usulüne uygun yerleştirdim. Gerekli ısı ve nemi oluşturduğum bodrum katında kısa sürede mantarlar büyümeye başladı. İlk hasadımı yaptığımda havalara uçtum. İlk defa kendi yetiştirdiğim ürünü köyümdekilerle paylaşıyordum."

PAZARLAMA SORUNU KORKUTUYOR

Hayvancılık ve tarımla geçinen köylülerin de evlerinde mantar yetiştirmek için kendisinden yardım istediğini anlatan Çakır, "Benim gibi uygun ortamları sağlayarak mantar yetiştiren köylülerime elimden geldiği kadar destek olmaya çalışıyorum. Köylülerimizle daha çok mantar yetiştirerek aileme ve köyüme katkı sağlamayı amaçlıyorum. Köyümüzde yeterli sayıda tüketici ve pazar olmadığı için ürettiğimiz mantarları pazarlamada sorun yaşayacağız gibi gözüküyor. İnşallah, bizim bu girişimimizi görenler bizlere bu konuda yardımcı olur" diye konuştu.

TOSYA ZİRAAT ODASI DESTEK VERİYOR

Tosya Ziraat Odası Başkanı Ahmet Akdiken ise ilçe genelinde tarım ve hayvancılığın gelişmesi için her zaman üreticilerin yanında olduklarını belirterek, vatandaşların mevsimine göre dağlardan topladıkları mantarları tüketme alışkanlığı olduğunu vurguladı. Akdiken, şunları kaydetti: "Bu işe önceleri sıcak bakmayan vatandaşlarımızın her mevsim mantar tüketmeye alışması üzerine bu alanda yeni iş sahaları açıldı. Genç girişimcimizin herkese örnek olacak bu çalışmasına tam destek veriyoruz. Tosyamızın genelinde yeni heves olarak başlayan mantar yetiştiriciliği sayesinde inşallah iş sahaları bulunmadığı için şehre göçen vatandaşlarımız da tekrar köylerine döner. Her zaman üreterek tüketmekten yanayız. Köyde bu işi 5 aile yapıyor. 4 aile de çalışma aşamasında. Mantar işini daha da yaymayı planlıyoruz."

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.