Kutlu Doğum'da ilahiler Romanlardan

Kutlu Doğum'da ilahiler Romanlardan

Üsküdar Selamsız Mahallesi bugünlerde tatlı bir telaş içinde.

İstanbul Körpe Kalemler Kültür Sanat Derneği'nin bünyesinde kurulan ve üyelerini mahalle halkının oluşturduğu Roman Tasavvuf Grubu, konser heyecanını yaşıyor. Grubun hocası Işıl Ertopuzlu, "Romanlar 9/8'den başka bir şey bilmez fikrini silmek için yola çıktık." diyor. 

Selamsız Mahallesi halkının tasavvuf müziğiyle tanışma hikâyesi İstanbul Körpe Kalemler Kültür Sanat Derneği Başkanı Semiha Altun'un mahalleye taşınmasıyla başlar. Mahallenin büyüklerinden Yaşar Cengiz'le tanışan Altun, orada yaşayanların yanlış lanse edilmekten şikâyetçi olduklarını fark eder. 'Bu algıyı kırmak için neler yapabiliriz?' diye konuştuklarında tasavvuf grubu kurma fikri ortaya çıkar. Yapılması gereken, Romanların müzik ilgisini tasavvuf müziğiyle birleştirmektir. İlk olarak 4 kişiyle yola çıkılsa da 23 kişilik bir grup olurlar. Bu dönemde mahallede müzik eğitimi almış tek kişi Ertopuzlu da, düşünmeden tasavvuf grubu hocalığını kabul eder. Grup üyelerinden Cengiz Sadak, ilk duyduğunda 'Neden Roman musiki grubu?' diye karşı çıktığını söylüyor. Grubun defçisi Sadak, "Sonra Peygamber Efendimiz'in 'Siyahın aceme, acemin beyaza karşı üstünlüğü yok' hadisini hatırladım. Ve şimdi diğer Roman mahallelerine de örnek olmaya çalışıyoruz." diyor. Romanlar olarak yaftalanmak istemediklerini belirten Ercüment Ertopuzlu ise, "Meşrep olarak müzik diline yatkınız. Bundan yola çıkarak Allah lafzını tasavvuf müziğiyle söylemek istiyoruz. Güzel olan her şeye talibiz, yanlış tanınmak istemiyoruz." diye konuşuyor.

Grubun kurulup ilahilerin öğrenilmesi Kutlu Doğum öncesi döneme denk gelir. Bu güzel vesileyi kaçırmak istemeyen Roman Tasavvuf Grubu, Kutlu Doğum etkinlikleri çerçevesinde konser vermeye hazırlanıyor. Konser için ihtiyaç duyulan elbise ve diğer ihtiyaçları da üyeler kendileri karşılıyor. Hoca Işıl Ertopuzlu, provalardaki performanstan hayli memnun. Grubun, insanlara unuttukları değerleri yeniden hatırlatacağını ifade eden Ertopuzlu, "Ne saygı ne de hizmette kusur ediliyor. Küçücük mekânlarda bir araya gelen insanlar Peygamber Efendimiz'in sevgisini yaşatmaya çalışıyor." ifadelerini kullanıyor. Roman Tasavvuf Grubu ilk konserlerini bu akşam saat 20.00'de Altunizade Kültür Merkezi'nde verecek.

Zaman