Kuşlar Lagündeki Su Kirliliğinden Telef Olmuş

Kuşlar Lagündeki Su Kirliliğinden Telef Olmuş

ADANA'nın Karataş İlçesi'nde uluslararası anlaşmalarla 'Yaban Hayatı Koruma Sahası' ilan edilerek korumaya alınan Akyatan Lagünü'nde 2 ay önceki kuş ölümlerinin nedeninin su kirliliği olduğu saptandı.

300 bine yakın göçmen kuşun kışladığı Akyatan Lagünü'nde yaşanan kuş ölümlerine, Doğa Koruma ve Milli Parklar 7'nci Bölge Müdürlüğü, Çukurova Üniversitesi, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekipleri müdahale etti. Telef olan kuşlar ile toprak ve su örnekleri alınarak incelendi. Yapılan araştırma sonucu hazırlanan raporda ölümlerin su kirliliğine bağlı olduğu saptandı.

Raporda, "Yapılan analizlerde su kalitesi açısından kirli bölgelerin olduğu, özellikle toplam çözünmüş madde miktarı, toplam azot ve nitrit değerlerinin limit değerlerin üzerinde olduğu tespit edilmiştir. Buna bağlı olarak kimyasal oksijen ihtiyacının da karşılanamadığı sonucuna varılmıştır. Bir diğer önemli hususun da cıva miktarının tehdit oluşturacak düzeye ulaştığı tespit edilmiştir" denildi.

Ortaya çıkan kirlilik üzerine Mahalli Sulak Alan Komisyonu'nun yaptığı olağanüstü toplantıda, 'Akyatan-Tuzla Sulak Alanları Yönetim Planı' kararları çerçevesinde su kirliliğinin önlenmesi ve su rejiminin düzenlenmesine, kuş ölümlerini önleyecek tedbirlerin alınmasına karar verildi.

Haberler 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.