Kuşdilini çocuklar yaşatacak

Kuşdilini çocuklar yaşatacak

Giresun'un Çanakçı ilçesinde "kuşdili"nin gelecek nesillere aktarılması amacıyla Kuşköy Mobil İlkokulunda ders saatleri dışında düzenlenen kuşdili kursunda başarılı olan 8 öğrenci sertifikalarını aldı.

Gültekin Yetgin - Kamil Yılmaz'ın haberi:
 
Çanakçı ilçesinde yöre halkının yaklaşık 400 yıldır kullandığı ıslıkla haberleşme yöntemi "kuşdili"nin gelecek nesillere aktarılması amacıyla Kuşköy Mobil İlkokulunda ders saatleri dışında düzenlenen kuşdili kursunda başarılı olan 8 öğrenci sertifikalarını aldı.
 
Kuşdilinin sosyal ve kültürel faaliyetler kapsamında Halk Eğitim Merkezinde (HEM) öğretilmesi talebiyle açılan seminer şeklindeki etkinlikte, 21 öğrenciye ders bitimiyle bir saat boyunca eğitim verildi. Kursa katılan 8 çocuk, atalarından kalma geleneği eksiksiz bir şekilde öğrenerek geleceğe taşımanın mutluluğunu yaşıyor.
 
Kurs eğitmeni Orhan Civelek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kuşdilinin, UNESCO tarafından "İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Listesi"ne aday gösterildiğini hatırlattı.
 
Kuşdilinin köy halkı tarafından 400 yıldır kullanıldığını ifade eden Civelek, "Kursta çocuklarımıza bu geleneği yaşatmaları için kuşdilini öğrettik. Ne mutlu ki kuşdili kaybolmayarak gelecek nesillere bu çocuklarımız sayesinde aktarılacak" dedi.
 
8 çocuk kuşdilini tamamen öğrendi
 
Civelek, 21 öğrenciye kurs verdiklerini belirterek, şöyle konuştu:
 
"Kursta 8 öğrenci kuşdilini öğrenmiş durumda. Tabi çocukların anlaması da önemli, kabiliyet meselesi. 8 öğrencimiz kuşdilini her konuda öğrendi. Öğrencilerimize belgelerini verdik. Kursumuzda dilin yatay olmasına, bükülebilmesine özen gösterdik. Islık sesini çıkardıktan sonra işimiz kolaylaştı. Çocukların genetiğinde olduğu için ıslık sesini çıkarmak uzun sürmedi. İyi bir şekilde kavradılar. Bu benim için çok büyük bir başarıydı, tarihte ilk oldu bu kursumuz. Bundan çok memnunuz."
 
Kuşdilini öğrenen çocuklardan Eren Cındık ise ıslık çıkarmak için ilk olarak elin ve dilin ne şekilde olacağını öğrendiklerini anlatarak, "Sonra da ıslık çalmayı öğrendik. Dili eğik tuttum ve dilimi parmağımın üzerine koyarak nefesimi ittim. Islık çaldık, kuşdili konuştuk. Rahatlıkla kuşdili konuşabiliyoruz" ifadelerini kullandı.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.