Kuşburnu Satışları Zirve Yaptı

Kuşburnu Satışları Zirve Yaptı

Tokat'ta kış mevsiminde tüketilmek üzere pekmez ve pestil yapımında kullanılan kuşburnu tezgahlardaki yerini bir ay önce aldı.

C Vitamini deposu olarak kabul edilen ve eski başbakanlardan Tansu Çiller’in vazgeçilmez içeceklerinden olan kuşburnu ürününün satışı yoğun olarak devam ediyor.
 
Tokat’lıların vazgeçilmez kışlık yiyecekleri arasında yeri olan kuşburnu, marmelat olarak yapılmasının yanında kurutularak çay yada pestil yapımında da kullanılıyor. Tokat meydan camisi çevresinde Kuşburnu satıcılığı yapan Sefa Yalçın bu yıl satışlar çok güzel ürün bol bu nedenle satışlarımız iyi fiyatlar ise çok uygun diyerek ürüne talebin fazla olduğunu ifade etti. Ürünü Tokat ve çevresinde bulunan köylerden toplayarak satışa çıkardıklarını dile getiren Yalçın, ”Kuşburnu çok zor şartlar altında toplanıyor. Meyvenin ağacı dikenli bu nedenle dikkatli olunmak zorunda. Kuşburnu önceki yıllara göre bu yıl fiyatı nedeniyle daha fazla rağbet görüyor” dedi.
 
Sefa Yalçın satışların yaklaşık 15 günde daha süreceğini sonrasında sezonun biteceğini sözlerine ekledi.
 
Hipokrat zamanında iltihaplara, Ortaçağda ve daha sonraki dönemlerde kan tükürmelerine, diş eti kanamalarına, böbrek, meme, safra taşlarına, tenyaya, yılancık hastalığına karşı kullanılan kuşburnunun şeker hastalıklarına, ağrılara ve ishale karşı kullanımı yaygındır. Etkin bir kan temizleyici, bağırsak yumuşatıcı, kurt düşürücü özelliğe sahip olan Kuşburnu, C vitamini zenginliğinden ötürü vücudun gelişmesini düzenler. C Vitamini, vücutta bağ dokusunun sağlam ve sıkı olmasını sağlayarak soğuk algınlığı, nezle, grip ve diğer ateşli hastalıklara karşı direncini artırır. A ve E Vitaminleri ile birlikte antioksidan etki göstererek kanser riskini önler, ayrıca fenolik maddelerle birlikte damar cidarlarının sağlam olmasını sağlar. Sonuçta kanamaların önlenmesine yardımcı olur.
 
Kuşburnu meyveleri yüksek oranda birçok vitamin ve mineral madde içerirken bitkinin diğer organları ise tıbbi özelliğe sahip tanen, glikozit ve flovenitler gibi organik maddeleri önemli miktarda içermektedirler. Kuşburnu ve ürünleri özellikle askorbik asit yani C vitamini ve fenolik maddelere bağlanan P vitamini faktörü ile dikkat çekmekte ve tanınmakta ve halk tarafından şifa niyetiyle tüketilmektedir. 
 
Cihan 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.