Kuşatma altındaki Halep'te hayat bitme noktasında

Kuşatma altındaki Halep'te hayat bitme noktasında

Suriye'nin kuzeyinde bir zamanlar ülke ticaretinin başkenti olan Halep, bir buçuk aydır rejim ve ortaklarının kuşatması altında bulunuyor

Esed güçlerine ait savaş uçaklarının ve helikopterlerinin Scud füzeleri, misket, vakum ve varil bombalarıyla 3 yıldır çarşı, pazar yeri, hastane, okul, taziye çadırı ve yerleşim alanı ayırt etmeden vurduğu kentin muhaliflerin kontrolündeki bölgelerde alt yapı neredeyse çökmüş durumda.

Rejim ve Rus uçaklarının toplu yerlere düzenlediği saldırılar sebebiyle insanlar ihtiyaçlarını dükkanlardan karşılamaya çalışıyor.

22 Temmuz 2012'den beri ağır saldırı altındaki Halep'ten şu ana kadar bir milyon 500 bin kişi daha güvenli gördükleri bölgelere kaçtı. Kuşatma altında 300 bine yakın sivil bulunduğu tahmin edilen muhaliflerin denetimindeki bölgeler, yoğun bombardımanda harabeye dönmüş durumda. Buralardaki halk enkazlar arasında yaşamını sürdürmeye çalışırken, birçok semtin boş olduğu Halep'te rejimin savaş uçakları ile helikopterleri kentin semalarından hiç ayrılmıyor.

Son dönemlerde Rus uçakları muhaliflerin kontrolündeki bölgelerde sivil yerleşim yerlerini ve sahra hastaneleri ''nüfuz edici'' bombalarla vurdu. "Sığınak avcısı" olarak da bilinen tahribat gücü yüksek bu bombaların düştükleri yerlerde su şebekelerinin patlaması sonucu onlarca semt susuz kaldı.

Bombardımanlarda elektrik ve su şebekelerinin ciddi hasar gördüğü kentin muhalif bölgelerinde gece uçak saldırısı korkusu nedeniyle halk, araba farlarını bile açamıyor. Savaş uçaklarının gece muhaliflerin denetimindeki bölgelerde farları açık araçları hedef alması nedeniyle, Halepliler araçlarını farları kapalı şekilde kullanıyor.

Şam yönetimine bağlı güçler, muhalif bölgelere giden kontrol noktalarından temel gıda maddelerin geçişine de izin vermezken, sağlam tek bir evin bile kalmadığı Halep'te insanlar ihtiyaçlarını karşılamak için zorunlu olarak dışarıya çıkıyor.

Her gün saldırılar nedeniyle insan sesinin bomba seslerine karıştığı Halep'te vurulan yerlerde sivil savunma ekiplerinin insanlara yardım ettiği görülüyor.

aa

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.