Kuru üzüm üretiminde 'büyük düşüş' bekleniyor!

Kuru üzüm üretiminde 'büyük düşüş' bekleniyor!

İzmir Ticaret Borsası koordinatörlüğünde gerçekleştirilen Ege Bölgesi çekirdeksiz kuru üzüm rekolte tahmin çalışmaları sonucu, mart-nisan dönemindeki don ve dolunun etkisiyle, üretim miktarında yüzde 39-40 azalma meydana geleceği tahmin ediliyor.

İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Zincircioğlu, basın toplantısında, kuru üzüm sektörünün, İzmir, Manisa ve Denizli'de binlerce ailenin geçim kaynağı olduğunu belirtti.

Geçen yılki rekolteyi, neredeyse birebir tahmin ettiklerine dikkati çeken Zincircioğlu, 1 Ağustos itibariyle 240 bin ton karşılığında 430 milyon dolar değerinde kuru üzüm ihracatının gerçekleştiğini, ortalama ihraç fiyatının 1,79 dolar/kg olduğunu kaydetti.

Zincircioğlu, yüzde 85'i ihracata giden kuru üzümde, küresel piyasadaki rakipler karşısında rekabet gücünü yitirmemek için sektör paydaşlarının birlik ve beraberlik içinde hareket etmesinin önemine işaret ederek, şunları kaydetti:

"2015-2016 sezonunda bölgemizde hava şartlarının normal devam etmesi halinde, 196 bin 109 ton çekirdeksiz kuru üzümün üretileceği ve hasadın, ağustos ortalarında başlayacağı tahmin edilmektedir. Ayrıca bu üretim döneminde yaşanan iklimsel sorunlar ve verimin dalgalı olması sebebiyle 10-15 gün sonra ikinci kez küçük bir heyetle sorunlu bölgeler gezilip, nihai rekolte sonucuna ulaşılabilecektir. Mart ve nisanda yaşanan don ve dolunun etkisiyle bu sezonki üretim miktarının, bir önceki sezonun üretim miktarına göre yaklaşık yüzde 39-40 oranında azalacağını tahmin ediyoruz."

İlhan Zincircioğlu, ürün kalitesinde şu an için sıkıntı bulunmadığına değinerek, "Ümit ediyorum ki hasat ve kurutma döneminde de sıkıntı olmaz" ifadesini kullandı.

Yurtdışı alıcıların, kaliteli ürüne rağmen fiyat dalgalanmaları dolayısıyla Türkiye yerine, başta İran gibi alternatif ülkelere yönelebildiğini hatırlatan Zincircioğlu, pazar kaybı yaşanmaması için fiyat dalgalanmasının kontrol altına alınması gerektiğini dile getirdi.

"Fiyat dalgalanmaları zarar veriyor" 

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Birol Celep de iki yıl önce çekirdeksiz kuru üzüm ton fiyatının 3 bin dolar seviyelerine ulaşması nedeniyle geçen yıl kaybedilen pazarların geri alınabilmesi için fiyatın bin 600 dolarlara kadar düştüğünü anımsattı.

Kuru üzümde "bir yıl var, bir yıl yok" durumu yaşanmaması için birlik içinde hareket edilmesinin önemine değinen Celep, "200 bin ton seviyelerindeki rekolte, herkesi mutlu edecektir. Bu ürünü bu yıl pazarlarız. İnşallah gelecek yıl da birlik olarak 2023 yılı hedefi 3 milyar dolarlık ihracat rakamlarını yakalamadaki adımları devam ettirmiş oluruz" diye konuştu.

Celep, üretim düşüşü nedeniyle alkol endüstrisinin, taze üzümün yanı sıra kuru üzüme de talep göstereceği öngörüsünde bulunarak, çiftçilerin, daha hasat başlamadan alıcı bulmaya başladıklarını dile getirdi.

Ekonomik yaptırımların kalkmasıyla İran'ın, kuru üzüm ihracatında Türkiye'yi zorlayabileceğini belirten Celep, "Kalite ve devamlılık ciddiyetimizi muhafaza edelim ki Türkiye her yıl 250 bin ton kuru üzüm ihraç edebilsin" dedi.

AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum