Kuru meyve sezonu başlıyor

Kuru meyve sezonu başlıyor

Kış aylarında oldukça fazla tüketilen kuru meyvelerin çok faydalı olduğu, yerli ürünlerin yanı sıra özellikle tropikal kuru meyvelerin son aylarda vatandaşların yoğun talep gösterdiğini belirtildi.

Yaz meyvelerini kış aylarında kurutulmuş hali ile tüketebiliyoruz. Vatandaşlar kuru yemişçilerde hem yerli hem de tropikal meyvelerin kurusu bulabiliyor. Eskişehir’de uzun yıllardır kuru yemiş sektöründe çalışan firmasının yetkilisi Umut Çolak, bu meyvelerin sağlık deposu olduğunu, çeşitli tropikal kuru meyve satarken vatandaşları faydaları konusunda bilgilendirdikleri bir broşür de dağıttıklarını söyledi. Çolak, son aylarda en çok rağbet gören meyvenin ise Asya’da yetişen ve “uzun ömür meyvesi” olarak bilinen Gojiberry olduğunu ifade etti.

“UZUN ÖMÜR MEYVESİ” GOJİBERRY

Asya’da yetişen bir tropikal meyve, içerisinde bulunan ana molekül olan polisakkaritler ve güçlü antioksidanlar sayesinde erken yaşlanmaya karşı vücudu koruyor. Bu meyve, hipofiz bezinden salgılanan Hcg (gençlik hormonu) insan büyüme hormonunun salınımını arttırıyor. Bu yüzdende ‘uzun ömür meyvesi’ olarak anılıyor. Ayrıca bu değerli meyvenin, içerisinde kanseri önleyici madde olan “Germanium” içeren yeryüzünde bu güne kadar tespit edilmiş tek bitki türü olduğu söyleniyor. Günde bir avuç Gojiberry tüketilmesini tavsiye eden Çolak, bu meyvenin kilosunun 75 TL olduğunu belirtti.

POMELO KURUSU SAFRAYA İYİ GELİYOR

Kuru yemişçilerde kolaylıkla bulabileceğimiz ve sağlık deposu olan bir diğer meyvenin Pomelo Kurusu olduğuna değinen Çolak, meyvenin faydalarını ile; “Pomelo kurusu, safrayı yok eder, safradan kaynaklanan kusmayı önler. Aynı zamanda mideyi ve kalbi kuvvetlendirir, kalp çarpıntısını giderir” diye anlattı.

GUAVA KURUSU PROSTAT KANSERİNE KARŞI KORUYUCU

Çeşitli tropikal kuru meyvelerin faydalarından bahseden Çolak, bir diğer meyve olan Guava kurusunun özelliklerinden de, “Erkeklerde prostat kanserine karşı koruyucu olduğu belirtilmiştir. Guava meyvesi aynı zamanda kolesterol düzeyinin ve tansiyonun dengelenmesinde, dolayısıyla kalp sağlığının korunmasında büyük ölçüde katkı sağlar” şeklinde belirtti.

PAPAYA KURUSU BASUR VE KRONİK İSHALE İYİ GELİYOR

Papaya bitkisinin A ve C vitaminlerinin yanı sıra potasyum açısından da oldukça zengin bir meyve olduğunu söyleyen Çolak, vatandaşların papaya kurusunu mikserde süt ile karıştırıp tüketebileceklerini de vurguladı. Çolak, papaya kurusunun faydalarını şöyle sıraladı;
“Papaya enerji veren bir besin olması sebebiyle gelişmekte olan çocuklar, hamile ve emziren bayanlar için mükemmel bir kuvvet deposudur. Düzenli yenildiği takdirde kabızlığa, kanayan basur ve kronik ishale iyi gelir.”
Etiketler: kuru meyve

IHA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.