Kuru İncirin İhracat Yolculuğu 30 Eylül'de Başlayacak

Kuru İncirin İhracat Yolculuğu 30 Eylül'de Başlayacak

Türkiye’nin geleneksel ihraç ürünlerinden kuru incirin, 2014/15 sezonunda ilk ihracat tarihini belirlemek için bir araya gelen Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Genel Kurulu oybirliğiyle 30 Eylül 2014 Salı gününü ilk ihraç tarihi olarak be

Türkiye’nin geleneksel ihraç ürünlerinden kuru incirin, 2014/15 sezonunda ilk ihracat tarihini belirlemek için bir araya gelen Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Genel Kurulu oybirliğiyle 30 Eylül 2014 Salı gününü ilk ihraç tarihi olarak belirledi.
 
Kuru incir ilk gemi yükleme tarihi konusunda kuru incir ihracatçılarıyla zaman zaman görüş ayrılıkları yaşayan TARİŞ İncir Tarım Satış Kooperatifleri Birliği de, 30 Eylül 2014 Salı tarihine onay verdi. Türkiye’de kuru incir ihracatı yapan firmaların davet edilmesi ile toplanan Genel Kurul tarafından Kuru Meyve Sektör Kurulu tarafından önerilen tarihin onaylanması suretiyle alınan bu karar Türkiye İhracatçılar Meclisi ve Ekonomi Bakanlığı’nın onayı sonrasında uygulamaya geçecek.
 
KURU İNCİR İHRACATI 75 BİN TONA ULAŞTI
Türkiye’nin 2013/14 sezonunda 75 bin tona ulaşan kuru incir ihracatına imza attığını belirten Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Birol Celep, kuru incir ihracatında 2013/14 sezonu itibariyle tarihi bir ihracat rakamına ulaştıklarını, sezon başından 25.08.2014 tarihine kadar geçen dönemde kuru incir ihracatından Türkiye’ye 244 milyon 951 bin dolar döviz girdisi kazandırdıklarını kaydetti.
 
2013/14 sezonundaki ihracat rakamının büyük bir başarı örneği olduğuna işaret eden Celep, “Türkiye’nin 2014/15 sezonunda 70 bin ton olarak öngörülen kuru incir rekoltesinin ürün kalitesinde görülen sıkıntılara rağmen kolaylıkla ihraç edilebileceği geçtiğimiz sezonki performansımızdan görülüyor. Yeni sezona başlarken kuru incir sektöründeki üretici, tüccar, sanayici ve ihracatçılarımıza başarılı bir sezon diliyorum. Özellikle kuru incirde aflatoksin oluşumunun önüne geçecek önlemlerin her aşamada alınması çok önemli” diye konuştu.
 
İHRACATTA FRANSA BİRİNCİ, ABD İKİNCİ, ALMANYA ÜÇÜNCÜ SIRADA
Türkiye’den 2013/14 sezonunda yapılan kuru incir ihracatında ilk sırayı 33 milyon 165 bin dolarlık tutarla Fransa alırken, ikinci sırada 31 milyon 256 bin dolarlık tutarla Amerika Birleşik Devletleri yer aldı. ABD’ye kuru incir ihracatı yüzde 100 artış gösterdi. Almanya ise 30 milyon 854 bin dolarlık kuru incir ihracatı ile listenin üçüncü sırasında yer buldu.
 
Kuru incir ihracatında hedef pazarlar arasında yer alan Çin Halk Cumhuriyeti’ne ise ihracat yüzde 55’lik artışla 6 milyon 230 bin dolara çıkarken, Japonya’ya ihracat ise yüzde 53’lük artışla 8 milyon 323 bin dolara yükseldi.
 
KURU MEYVE TANITIM GRUBU HEDEF PAZAR OLARAK ÇİN’İ BELİRLEDİ
Türkiye Kuru Meyve ve Mamulleri Sektör Kurulu Başkanı Osman Öz ise, Kuru Meyve Tanıtım Grubu olarak geçtiğimiz günlerde İstanbul ve Ankara’da yaptığı toplantılarda Çin Halk Cumhuriyeti’ni birincil hedef pazar olarak belirlediklerini kaydetti. Öz, “Önümüzdeki bir yıllık süreçte, Çin’de bir ajans aracılığı ile çalışarak başta incir olmak üzere, kayısı, çekirdeksiz kuru üzüm ve Antep fıstığı ürünlerimizin tanıtımı amaçlı yoğun çalışma ve kampanyalar yürüteceğiz. Geçtiğimiz dört yıllık dönemde Çin’e doğrudan kuru incir ihracatımız 80-100 tonlardan 3 bin ton düzeylerine yükselmiştir. Ancak, Çin’in taşıdığı potansiyel bize bu rakamın birkaç misli artırılabileceğini gösteriyor” diye konuştu.
 
Haberler 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.