Kuru fasulyeden dert yananlara çağrı!

Kuru fasulyeden dert yananlara çağrı!

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Abdullah Kutlu, stoklarında 300 ton kuru fasulye olduğunu belirterek çağrıda bulundu.

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Abdullah Kutlu, "Kuru fasulyenin bizim marketimiz TAREKS'te kilogramı perakende 7 lira, toptan 5,7 liradan satılıyor. Ne kadar isteyen varsa satabiliriz, isteyenler gelip alabilirler. Stoklarımızda 300 ton kuru fasulye var" dedi.

Kutlu, Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) üyeleriyle sohbet toplantısında bir araya geldi. Kuruluşun 2013 yılı faaliyetlerine ilişkin bilgi veren Kutlu, geçen yıl tarımda Ziraat Bankasından sonra en çok krediyi kullandırdıklarını, toplam 5 milyar 220 milyon lira kredi verdiklerini ve kredilerin yüzde 98'inin geri döndüğünü bildirdi.

Geçen yıl 2012 yılına göre yüzde 20,7 büyüdüklerini anlatan Kutlu, çiftçinin talep ettiği tüm tarımsal girdiyi temin ettiklerini, 2013 yılında 2012'ye göre yüzde 30 artışla 217 milyon liralık sigorta pirimi ürettiklerini kaydetti. Kuruluşun, geçen yıl saman fiyatlarında yaşanan artışı önlemek için 50 kuruştan satış yaptığını ve bu sayede çözüme ulaşıldığını anımsatan Kutlu, kuraklık nedeniyle geçen yıl sadece 103 milyon liralık kredi borcunun ertelendiğini söyledi. Kutlu, istihdama verdikleri öneme işaret ederek, bu yıl sınavla 150 ziraat mühendisi alacaklarını da belirtti.

Kutlu, Kuruluşa bağlı şirketlerin değerinin 2 milyar liraya, toplam sermayesinin ise 518 milyon liraya ulaştığını ifade etti. Şirketlerinden Gübretaş'ın Türkiye'de gübre sektörünün yüzde 30'una sahip olduğunu bildiren Kutlu, Gübretaş'ın son iki yılda satış rekoru kırdığını ve geçen yıl 1 milyon 670 bin ton gübre satışıyla 61 yıllık tarihinin en yüksek rakamına ulaştığını da kaydetti.

Kuruluşun geçen yıl 350 bin koli yardım malzemesi hazırladığını da dile getiren Kutlu, "Tesislerimizde ürettiğimiz sera örtüsünü aralarında İtalya ve İspanya'nın da bulunduğu 15 ülkeye ihraç ediyoruz" diye konuştu.
Kutlu, yeni tohumluk çeşitleri için çalışmalar yaptıklarını da belirterek, çiftçi ne kadar kredi isterse temin edecek kapasiteleri bulunduğunu ancak 2014 yılı için kredi hedeflerinin 5 milyar 750 milyon lira olduğunu bildirdi.

- "60 milyon avroluk yatırımla gübre fabrikası"

Kutlu, sunumunun ardından EMD üyelerinin sorularını yanıtladı. Kuru fasulye fiyatlarına ilişkin bir soru üzerine Kutlu, "Kuru fasulyenin bizim marketimiz TAREKS'te kilogramı perakende 7 lira, toptan 5,7 liradan satılıyor. Ne kadar isteyen varsa satabiliriz, isteyenler gelip alabilirler. Stoklarımızda 300 ton kuru fasulye var. Alan da fazla yok herhalde" diye konuştu.

Kuru fasulyedeki verginin sıfırlanmasının bu üründeki ithalatını artırıp artırmayacağı yönündeki soruya da Kutlu, "Fazla bir ithalat yapılacağını düşünmüyorum. 'İhtiyaç varsa getirin' demek için çıkarılmış bir kararname. Bu fiyatlar spekülatif" yanıtını verdi.

Bu yıl gerçekleştirecekleri yatırımlara yönelik soruya karşılık Kutlu, 60 milyon avroluk yatırımla 500 bin ton kapasiteli gübre fabrikası ile gübre yapımında kullanılan amonyak için tesis kuracaklarını söyledi.

Başka bir soru üzerine Gübretaş'ın, İran'ın en büyük gübre tesisi olan Razi Petrokimya'yı bünyesine kattığını anımsatan Kutlu, özellikle azotlu gübrenin doğal gazdan üretildiğini, bu nedenle doğal gazın ucuz olduğu yerlerde üretilmesi gerektiğini anlattı. Bu özelliğe sahip bölgelere yoğunlaştıklarını kaydeden Kutlu, "Gübre için Güney Afrika ülkeleri, Ürdün ve Irak'ta bu tür araştırmalarımız sürüyor. Nerede böyle bir imkan bulursak yatırım yapacağız. Mısır'ı inceledik ama karışıklık olunca o donduruldu. Önümüzde çıkan fırsatları değerlendireceğiz. Tesis alma da olabilir, oradaki tesislerle ortak yatırım da olabilir. Yatırım konusunda da sınırımız yok. Bizim için yeter ki bir fırsat olsun" değerlendirmesinde bulundu.

- "Şu anda endişe var ama bu hafta yağış bekleniyor"

Kutlu, kredilere ilişkin bir soruyu yanıtlarken, geçen yıl kullandırdıkları kredinin 2 milyar lirasını Ziraat Bankasından aldıklarını belirtti. Tarımsal kredilerde faiz oranının yüzde 8 olduğunu, ancak çiftçiye indirim yapılmasına yönelik bir karar alındığı takdirde aradaki farkın hazine tarafından ödendiğini hatırlatan Kutlu, Kuruluşun faizleri artırmadığını, fakat faizi sübvanse edecek konumlarını da korumaları gerektiğini vurguladı.

Kuraklık konusundaki bir soru üzerinde de Kutlu, Türkiye'de geçen yıl bir miktar kuraklık yaşandığını ancak ciddi bir sorun olmadığını söyledi. Kutlu, "Bizim 1,1 milyon ortağımız var ancak geçen yıl sadece 8 bin 500 ortağımız kredisini erteledi" diye konuştu.

Bu yıl kuraklığın devam ettiğini de dile getiren Kutlu, "Şu anda endişe var ama bu hafta yağış bekleniyor. Biraz önce yağdı. Ne güzel, çok şükürler olsun. İnşallah hayırlı yağmurlar gelir. İnşallah bundan sonra Allah çiftçinin yüzüne bakar. Bizim için de çok önemli. Kuraklık olursa çiftçi kredisini ödeyemez" ifadelerini kullandı.

Özel bankalarla işbirliği yapıp yapmayacakları yönündeki soru üzerine de Kutlu, özel bankaların tarımsal kredi faizlerinin yüzde 15'i geçtiğini, bu nedenle faiz oranı düşük olan Ziraat Bankası ile protokol imzaladıklarını anlattı.

Başka bir soru üzerine de Kutlu, çiftçinin bir önceki yıl para kazandıran ürünü ektiğini ancak herkes o ürüne yöneldiği için de zarar ettiğini söyledi. Aslında bu konuda devletin desteklerle önlem almaya çalıştığını dile getiren Kutlu, çiftçinin uyanık olup bu sene çok para kazandıran ürüne ertesi yıl yönelmemesi gerektiğini vurguladı. Kuruluşunun üreticileri toprak tahliline teşvik ettiğini ancak olumlu tepkiler almadıklarını da anlatan Kutlu, ürüne uygun gübre kullanılmasının doğru olduğunu bildirdi.

Gübretaş'ın Türkiye'nin verimlilik haritasını çıkardığını bildiren Kutlu, Kuruluşun 1641 kooperatifi bulunduğunu, Eskişehir Beylikova'da günlük 100 ton kapasiteli süt ve süt ürünleri fabrikası işlettiklerini ve tanıtım yaparak satışlarını artıracaklarını da sözlerine ekledi.
Daha sonra EMD Başkanı Turgay Türker, Abdullah Kutlu'ya günün anısına plaket sundu.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.