Kurtulmuş'tan Cameron'a sert tepki

Kurtulmuş'tan Cameron'a sert tepki

Numan Kurtulmuş, 'Türkiye AB'ye 3 bin yılı civarında üye olabilir' diyen İngiltere Başbakanı Cameron'a sert tepki gösterdi.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Türkiye'nin AB konusunda üzerine düşen sorumlulukları yerine getirdiğini belirterek, "Türkiye'ye 3 bin yıl sonra AB'nin kapılarını gösterenlere şu soruyu sormak hakkımızdır. Acaba 30 sene sonra bugünkü AB ne halde olacak?" dedi.

Kurtulmuş, TBMM Genel Kurulunda görüşülen 65. Hükümet Programı üzerinde yaptığı konuşmada, Hükümet programının dördüncü temel direğinin, toplumsal bütünlüğün sağlanması olduğunu vurguladı.

Toplumsal bütünlüğün sağlanmasının 65. Hükümetin temel hedeflerinden birisi olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Bölgemizde bir oyun oynanıyor. Irak'ın işgaliyle başlayan süreçte, bölgede maalesef halklar temel fay hatları üzerinden birbirlerine düşman haline getirilmeye çalışılıyor. Bir tarafta etnik kimlikler, diğer taraftan mezhep kimlikleri üzerinden bu bölgede önce ülkeler, ardından da aynı ülkeler içinde milletler birbirlerine düşürülüyor. Bu oyuna asla gelmeyeceğiz. Ne etnik ayrımcılık üzerinden ne de mezhep ayrımcılığı üzerinden Türkiye'nin bölünmesine müsaade etmeyeceğiz, bu konudaki politikalara millet olarak fırsat vermeyeceğiz.

Bu alanda, toplumsal bütünlüğün sağlanması önündeki atılması gereken adımların hepsini atacağız ve vatandaşlarımızın hep birlikte, kimliği ne olursa olsun, kendisini hangi toplumsal kesime ait hissediyor olursa olsun, özgür ve eşit Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak hissedecek ve bu ülkenin esas sahiplerinden birisi olarak kendisini kabul edecektir."

- "İNSAN ODAKLI BİR ANLAYIŞ VARDIR"

Kurtulmuş, Hükümet programının beşinci ana direğinin ise dış politikada sorunların çözümüne ilişkin müzakere ve karşılıklı rızaya dayalı yeni perspektiflerin ortaya konulması olduğunu vurguladı.

65. Hükümet programının, 2023 hedeflerine giden yolu kısaltan icracı bir Hükümet programı olduğunu ifade eden Kurtulmuş, "Reform ve icraatlarımızda insan odaklı bir anlayış vardır. Yatırım, istihdam, üretimi önceleyen bir anlayışla, toplumsal refahın sağlanması ve refahın adil bir şekilde paylaşılmasını öngören Türkiye hedefi vardır." değerlendirmesinde bulundu.

Numan Kurtulmuş, bu hedefe hizmet etmek için altı temel çalışma alanında Hükümetin çalışmalarını sürdüreceğini söyledi.

Bunlardan birincisinin demokrasi ve adalet, ikincisinin eğitim, üçüncüsünün reel ekonomi alanında atılacak adımlar olduğunu belirten Kurtulmuş, "Bu alanda yapılacak köklü değişimlerle Türkiye ekonomisinde hızlı bir faz değişimini sağlamak için öncelikli dönüşüm programlarının tatbik edilmesi ve bu çerçevede kamu maliyesi ve yönetimi alanındaki adımlarımızın hızlı bir şekilde atılmasıdır." diye konuştu.

- "TÜRKİYE YÜZDE 5'İN ÜZERİNDE BÜYÜME HEDEFİNİ TUTTURMAK DURUMUNDA"

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, Türkiye'nin ekonomide 2023 hedeflerine ulaşabilmek için, yüzde 5'in üzerinde büyüme hedefini tutturmak durumunda olduğunu söyledi.

Türkiye'nin büyümesinde maceracı olmayan ama asla büyüme hedefleri bakımından da herhangi bir şekilde kısıtlamaya gitmeden, üretim üzerinden büyüyen güçlü bir Türkiye ekonomisini hedeflediklerini belirten Kurtulmuş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İnşallah 65. Hükümetin görev süresi dolduğunda Türkiye, orta gelir grubundan üst gelir grubuna çıkacak, insani gelişmişlik bakımından da dünyanın en üst düzey ülkeleri arasında yerini alacaktır. Bunun için Türkiye'nin ekonomide vazgeçemeyeceği önceliklerden birisi, kalkınma stratejimizi, dördüncü sanayi devrimini ıskalamayacak şekilde gerçekleştirmektir. Türkiye bu anlamda nitelikli istihdamı oluşturabilecek, nitelikli üretimi ortaya koyabilecek ve inşallah yüksek teknolojiye sahip yurt içi üretimi artıracak ve bunların da ithalata bağımlılığını azaltacaktır.

Yeni bir sanayileşme politikası, 65. Hükümetin önceliklerinden birisidir. Yerli ve milli sanayiyi güçlendireceğiz. Bütün bunları yaparken Türkiye, yatırımcıya her türlü kolaylığı sağlayacak, yerli ve yabancı yatırımcının, Türkiye'deki yatırımlarının hızlı ve kolay bir şekilde yapılabilmesi için her türlü imkanını seferber edecektir. Yatırım ajansının etkinliği üzerinden yabancı sermayenin doğrudan yatırım olarak çekilmesi öncelikli hedeflerimizden birisidir. Yabancı yatırımcıya sağlayacağımız yatırım kolaylıklarının hepsini yerli yatırımcılara da sağlayacağız. Kim yatırım yapmak istiyorsa, yatırım yapmak isteyenin önüne turkuaz halıları sererek, onların yolunu açacağız."

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, Türkiye'nin, dünya ile ekonomik anlamda bağlarının kuvvetlendirilebilmesi için AB entegrasyonuna önem vereceklerini söyledi.

Türkiye'nin, mülteci anlaşması üzerinden, schengen vizesi alabilmesi için atılması gereken adımları 64. Hükümet döneminde attığını belirten Kurtulmuş, "Ancak AB hedefimiz var diye, AB'nin ortaya koyduğu mazeretleri, çoğu zaman mızıkçı bir şekilde ortaya koyduğu mazeretleri dinleyecek değiliz. Biz Türkiye olarak, üzerimize düşen sorumlulukları yerine getiriyoruz." ifadesini kullandı.

- "VİZE SERBESTİSİ KONUSUNDAKİ SÖZLERİMİZE BAĞLIYIZ"

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, şunları kaydetti:

"Birileri, 'Türkiye 3 bin sene AB'ye girer' diyorsa bu bizim ayıbımız değil, bunu söyleyenlerin ayıbıdır. Türkiye'ye 3 bin yıl sonra AB'nin kapılarını gösterenlere şu soruyu sormak hakkımızdır. Acaba 30 sene sonra bugünkü AB ne halde olacak? Biz AB hedefine, özellikle vize serbestisi konusundaki sözlerimize bağlıyız. Ama kusura bakmayın, Türkiye sadece AB'ye muhtaç değil. Türkiye dünyanın bütün bölgeleriyle ilişki kurabilecek çok az ülkeden birisidir. Biz eş zamanlı olarak dünyanın bir çok bölgesindeki ticari ve siyasi oluşumlarla irtibatı olan bir ülkeyiz.

Türkiye, ABD ile Türk dünyasıyla, İslam İşbirliği Teşkilatı üyeleriyle, Balkan Paktı üyeleriyle, Karadeniz Ekonomik İşbirliği üyeleriyle ve dünyanın başka ülkeleriyle, Afrika ve Latin Amerika ülkeleriyle eş zamanlı olarak ilişkilerini sürdüren bir ülkedir. Dünyada çoktan ekonomik savaşın başladığını, çoktan ekonomik kutuplaşmaların başladığını biliyor ve gayet iyi takip ediyoruz. Türkiye sadece önüne sürülen mecburi istikametlerle yürümek mecburiyetinde değildir. Bu çerçevede AB ile ilişkilerimize devam ederken, çok taraflı olarak diğer bütün ilişkilerimizin finansal, iktisadi ve siyasi ilişkilerimizin de öneminin farkındayız."

 

Sabah

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.