Kurtulmuş: 'Somali'deki destek sürecek'

Kurtulmuş: 'Somali'deki destek sürecek'

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, Somali Başbakan Yardımcısı Mohamed Omer Arteh Ghalib ile biraraya geldi.

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, gerek TİKA ve YTB, gerekse de diğer kurumlar aracılığı ile Somali’de sürdürülen faaliyetlerde tarımdan balıkçılığa, enerjiden inşaat ve altyapı yatırımlarına kadar Türkiye’nin desteğinin artarak süreceğini belirtti.

Başbakanlık merkez binada gerçekleşen görüşmede Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, Somali Başbakan Yardımcısı Ghalib, Somali Ankara Büyükelçisi ve Somalili diğer yetkililerden oluşan heyetin ziyaretinden duyduğu memnuniyeti ifade etti. Somali eski Başbakanı ve Dışişleri bakanı Omer Arteh Ghalib’in oğlu olan konuk Başbakan Yardımcısı ile Somali’deki son gelişmeleri ve Türkiye’nin Somali’de devam eden projelerini ele alan Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, Somali’de 2014 Aralık ayında Başbakan olarak görev alan Omer Abdirashid Ali Sharmarke başkanlığındaki yeni hükümete başarılar diledi.

Konuk Başbakan Yardımcısı sözlerine Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın ailesi ile birlikte 2011 yılında Somali’ye yaptıkları ziyaretin önemini bir kez daha ifade ederek başladı. Somali’de yeni kurulan federal hükümetin siyasi istikrar ve güvenlik alanlarında önemli mesafeler almaya başladığını belirten Somali Başbakan Yardımcısı Mohamed Omer Arteh Ghalib, halen devam eden iç çatışma ortamında gerek dini/ideolojik gerekse de güvenlik alanlarında Eş-Şebab ve diğer örgütlerin ellerindeki gücü azaltmaya çalıştıklarını açıkladı. Bu anlamda İslam’ın asla insan öldürmekle bir tutulamayacağının altını çizen Ghalib, Somali’de hükümetle çatışan güçlerin halk nezdinde bir sempatiden ziyade korku nedeniyle halen güçlü olduklarını söyledi.

“SOMALİ’DEKİ HER SEKTÖRE, TÜRK KURUM VE KURULUŞLARININ VERDİĞİ DESTEK SÜRECEK”

Türkiye’nin, Somali’nin bir devlet olarak idari ve diğer altyapılarına desteğini yineleyen Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş ise TİKA başta olmak üzere, Somali’deki her sektöre Türk kurum ve kuruluşlarının verdiği desteğinin süreceğini belirtti. Konuk Başbakan Yardımcısı Ghalib ise TİKA, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) ve diğer kurumların oynadıkları yapıcı rol nedeniyle teşekkürlerini ifade ederek, Türkiye’nin desteğinin aciliyetine vurgu yaptı ve bu desteğin devamını talep etti.

Somali’ye Türkiye’nin desteğinin hayati olduğunu belirten konuk Başbakan Yardımcısı, Somalili kurumların ve Somali halkının Türkiye’ye bakışlarının diğer ülkelere bakışlarından son derece farklı ve olumlu olduğunu tekrar ifade etti. Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş ise gerek TİKA ve YTB, gerekse de diğer kurumlar aracılığı ile Somali’de sürdürülen faaliyetlerde tarımdan balıkçılığa, enerjiden inşaat ve altyapı yatırımlarına kadar Türkiye’nin desteğinin artarak süreceğini belirtti.

Bu noktadan itibaren Somali’nin Türkiye ile olan ilişkilerinde ikinci döneme geçişin gerekli olduğu; bunun ise karşılıklı ticaretin ve Türk iş adamlarının Somali’ye yatırımlarının artırılması yoluyla mümkün olacağını belirten Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş’a, Somali Başbakan Yardımcısı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın son ziyaretinde taahhüt ettiği 10 bin konutun inşası projesini de çok değerli bulduklarını ve şükranlarını beyan etti.

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş; Somali’ye olan desteğe büyük önem verdiklerini ve her zaman Somali halkının yanında olacaklarını bir kez daha vurguladı.

iha 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.