Kurtulmuş: Bir Dünya Savaşının eşiğindeyiz

Kurtulmuş: Bir Dünya Savaşının eşiğindeyiz

Gündeme ilişkin soruları cevaplayan Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ABD ve Rusya'nın savaşacak noktaya geldiğini söyledi.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Türkiye'nin Başika'daki askeri varlığına ilişkin soru üzerine, "Türkiye'nin Başika'daki varlığı meşru bir varlıktır. Orada bize ihtiyaç bulunduğu sürece orada varlığımıza devam edeceğiz." dedi.

'TÜRKİYE MUSUL HALKINA DESTEK İÇİN ORADADIR'

Irak Başbakanı Haydar El İbadi'nin Başika'ya yönelik açıklamalarının hatırlatılması üzerine Kurtulmuş, şunları kaydetti:

"Uluslararası camia ve Irak Merkezi Hükümeti gerçekten DEAŞ ile bir savaş veriyorsa, en acil gündem maddelerinden birisi, senelerdir Musul'un kurtarılması olmalıydı. Türkiye zaten bu amaçla oradadır, Musul'un halkına destek vermek için oradadır. Ama sanki bunlar hiç yokmuş gibi şimdi bunun gündeme getirilmesi 'söyleyene değil, söyletene bak' sözünü gündeme getiriyor. Herhalde başka tesirler altında, başkalarının tesiri altında, siyaseten başka bir şey söyleyemediği için Irak Başbakan'ı bunu söylüyor."

'IRAK'TA BARIŞI SAĞLAMAZ MUSUL SORUNUNU DA ÇÖZMEZ'

Musul'un DEAŞ'tan kurtarılması için bölgeye başka bir terör grubunu çağırmanın hatalı olduğunu ifade eden Kurtulmuş, "Musul'u DEAŞ'tan kurtaracağız' diye siz oraya PYD'yi, YPG'yi çağırırsanız, başka bir terör grubunu, başka bir silahlı grubu oraya çağırırsanız ve o şehrin asli unsurlarından olmayan unsurları getirip o şehre yeni bir, tabiri caizse, 'ur' gibi sokmaya çalışırsanız bu Irak'ta barışı sağlamaz, Musul sorununu da çözmez." diye konuştu.

'MEZHEP SAVAŞLARININ ZERRE FAYDASI OLMAYACAK'

Bölgenin, mezhep çatışmaları üzerinden bölünmeye çalışıldığına işaret eden Kurtulmuş, şöyle devam etti:

"Bölgede ortaya çıkacak bir mezhep savaşının ne Sünnilere ne Şiilere zerre miktarı faydası olmayacak. Mezhep savaşları üzerinden bu bölgeyi bölüp parçalamaya çalışanlarsa Ortadoğu üzerinde emperyal hedefleri olan ülkelerdir. Bir kere bu olgunun farkına varmamız lazım."

'SİVİL SİYASETİ ORTADAN KALDIRMAK İÇİN YAPTIĞI BİR PLAN'

Kurtulmuş, terör örgütü PKK'nın saldırılarına ilişkin, "Örgütü desteklemeyen ama örgüte yakın olan partiye geçmişte oy vermiş bir kitle var. Bir kere örgüt bunu görüyor. Dolayısıyla örgütün AK Parti'li kardeşlerimize saldırması, aslında sivil siyaseti ortadan kaldırmak için yaptığı bir plandır." dedi.

'YÜZ BİNLERCE KÜRT TARAFINI SEÇTİ'

Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da en etkin toplumsal gerçeklerden birinin aşiretlerin varlığı olduğunu hatırlatan Kurtulmuş, şöyle konuştu:

"Aşiretlerin çok büyük bir kısmı da geçtiğimiz günlerde Van'da bir araya gelerek terörün, PKK'nın karşısında olduklarını ortaya koymuşlardır. Milletin birliği, dirliğinden yana olduklarını, Türkiye'de devletten yana olduklarını ortaya koyan bir anlayışı ortaya koydular. Bu, yüz binlerce Kürdün tarafını seçmesi demektir. Bu da terör örgütünü son derece rahatsız ediyor, ürkütüyor."

'ÇARESİZLİK İÇİNDE ORADAN BURAYA SALLANIYORLAR'

ABD'nin Ortadoğu'daki eski müttefiklerinin bir kısmını değiştirdiğini anlatan Kurtulmuş, şunları kaydetti:

"Eski müttefiklerinin bir kısmını değiştirdiler, eski düşmanlarının ya da rakiplerinin bir kısmını düşman olarak ittihaz ettiler. Bu dış politikada olabilir bir şey ama niçin bunu yaptığınızı bilirseniz size faydası olur. Amerikalıların herhangi bir uzun eylemin, planlamanın sonucu olarak bunu yaptıklarını düşünmüyorum. Bir çaresizlik içinde oradan buraya sallanıyorlar."

'İSLAMOFOBİYA YENİDEN PİŞİRİLDİ'

ABD'de toplumsal birtakım sıkıntılar bulunduğuna işaret eden Kurtulmuş, "Mesela, İslamofobiya maalesef tekrar 11 Eylül olayları sonrasında canlı bir şekilde ortaya konulduğu gibi karanlık bir odak tarafından ciddi şekilde yeniden pişirildi ve Amerikan toplumunun önüne konuldu." dedi.

'KÜRESEL SAVAŞIN BAŞLANGICININ EŞİĞİNE GELİNMİŞTİR'

"Vekalet savaşlarının bir sonu vardır. Suriye'deki vekalet savaşlarının limitleri çoktan dolmuştur" diyen Kurtulmuş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu vekalet savaşları devam ederse, bundan sonra, daha net söyleyeyim, artık Amerika ile Rusya savaşacak noktaya gelmiştir. Bir büyük bölgesel ya da bir büyük küresel savaşın başlangıcının eşiğine gelinmiştir."

'TERÖR ÖRGÜTÜNÜN NE FATURA ÇIKARACAĞINI BİLEMEZSİNİZ'

Terör örgütleriyle iş birliğinin ülkelere fayda sağlamayacağını vurgulayan Kurtulmuş, "Bugün siz, Ortadoğu'da dengelerde bir inisiyatif almak için PYD-PKK'yı desteklerseniz, yarın bu terör örgütünün size ne fatura karşınıza çıkaracağınızı bilmezsiniz. Terör örgütleriyle iş yapmak herhangi bir ülkeye fayda sağlasaydı, El Kaide'yi, Boko Haram'ı kullanan ülkelerin abad olmaları gerekirdi." diye konuştu.

Habervaktim

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.